in

Забележителният Джейсън Стейтъм на 55

Джейсън Стейтъм
Снимки: Instagram/jasonstatham

На 26 юли е роден английският актьор Джейсън Стейтъм, известен най-вече с ролите си в „Гепи“, „Две димящи дула“, „Транспортер“, „Смъртоносна надпревара“ и „Огън в кръвта“.

Днес Стейтъм е един от най-добрите актьори в света на екшън филмите, а животът му в реалността е също толкова пъстър, колкото ролите му.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jason Statham (@jasonstatham)

Джейсън Стейтъм е роден на 26 юли 1967 г. в Ширбрук, Дарбишър, в семейството на Айлийн и Бари Стейтъм. Той има по-голям брат на име Лий и двамата проявявали интерес към бойните изкуства. Но Стейтъм имал и други страсти- една от които била гмуркането. Той започва да работи върху тези умения и в крайна сметка става част от британския олимпийски отбор, който пътува до Сеул, Корея през 1988 г. След Олимпиадата той продължава да се гмурка като член на Национален водолазен отряд през следващото десетилетие.

След като преживява някои разочарования, Стейтъм решава да се съсредоточи върху следващата глава от кариерата си.

Няколко години по-късно атлетичното му телосложение привлича вниманието на агент за таланти. Той осигурява на Стейтъм участие в рекламна кампания за европейския търговец на дрехи French Connection. Следва изява в реклама на Levi’s Jeans и работа за Hilfiger. Така малко по малко Стейтъм става истински модел. Това му помага да си намери работа като фонов танцьор в музикални видеоклипове от началото на 90-те като „Comin’ On“ на The Shamen и „Run to the Sun“ на Erasure.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jason Statham (@jasonstatham)

Миналото на Стейтъм има и по-тъмна страна. Той бил измамник- продавал фалшиви парфюми и откраднати бижута по улиците.

Макар това да не е повод за гордост, именно тази част от историята на актьора му помага да вземе участие в един от най-великите филми, създавани някога- „Две димящи дула“.

Животът го среща с режисьора Гай Ричи, който е очарован от миналото на Стейтъм. Ричи го кани на прослушване за роля в „Две димящи дула“. „Гай беше създал герой, който беше същият като мен,” казва Стейтъм в интервю за списание Esquire. Режисьорът иска героят му да е автентичен и именно поради тази причина се спира на Стейтъм.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jason Statham (@jasonstatham)

И така, въпреки че Стейтъм няма нито образование, нито опит, получава ролята на Бейкън- един от главните герои във филма.

В следващата си криминална комедия, „Гепи“ от 2000 година, Ричи отново включва Стейтъм, този път като дребен престъпник на име Турчина, който се опитва да си направи име в света на незаконните боксови мачове. Въпреки че първоначално ролята била второстепенна, в последствие се развива значително и той се превърна в незабравим антигерой.

В кариерата на актьора следва ролята, която го направи най-разпознаваем- тази във филмите „Транспортер“. Първият филм излиза през 2002г., а Стейтъм влиза в ролята на шофьор, който е готов да достави всичко, стига цената да е подходяща, докато не се замесва в отвличането на млада жена, която има връзки с кръг за опасни наркотици. Филмът беше огромен хит, който утвърди Стейтъм като екшън герой. Стейтъм взима участие и в следващите филми „Транспортер 2“ и „Транспортер 3“ през 2005 и 2008 година.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jason Statham (@jasonstatham)

Следващите забележителни роли на Стейтъм са в „Механикът“ и неговото продължение през 2016г.

През 2010г. се се присъединява към Силвестър Сталоун и други забележителни актьори във филмите „Непобедимите“, „Непобедимите 2“ и „Непобедимите 3“.

Стейтъм се появява и в забележителната поредица „Бързи и яростни“, като взима участие в шестия и осмия филм, а след това си партнира с Дуейн Джонсън в „Бързи и яростни: Хобс и Шоу“.

От 1998 година до днес, Джейсън Стейтъм е участвал в над 40 филма, като повечето от тях са екшън филми. За разлика от много екшън звезди, Стейтъм е известен с това, че изпълнява по-голямата част от своите каскади.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Змей закрилник“- тайните на крепостта „Баба Вида“

Лакроа

Кристиан Лакроа- френският дизайнер с различно мислене