in

Кои са по-щастливи след брака – мъжете или жените?

брака

Много проучвания показват, че хората, коитго живеят в брак, или в стабилна връзка, са по-щастливи и по-здрави от тези, които живеят сами. Учените не са единодушни каква е причината за това, но анализите, които правят, могат да помогнат и на необвързаните.

Едно от възможните обяснения според д-р Дайвид Луддън, преподавател по психология в колежа Гуинет в Джорджия, е че бракът създава по-добри условия за физическо и психическо здраве.

Ползите

Двойките се подкрепят един друг по начин, по който приятелите не са в състояние да го направят. Само факта да знаеш, че можеш да разчиташ на някого, дава силата да се справиш с предизвикателствата, които ни предлага животът, казва д-р Луддън в Psychology Today.

Хората, които живеят в семейство например, е по-вероятно да окуражат своя партньор да живее здравословно. Нередовното хранене, или прекалената употреба на алкохол, често са част от живота на самотните хора, за разлика от семейните, които обикновено се хранят заедно, употребяват по-малко алкохол и имат относително постоянни социални контакти.

Причината за тези „ползи“ се корени в съзнателния избор, който всеки прави. В брак избират да живеят хора, които така или иначе са здрави и щастливи. Много по-лесно е да привлечеш партньор, ако си приятна личност и изглеждаш сравнително добре. Хората, които имат лошо здраве, или ментални проблеми, е по-малко възможно да встъпят в брак и това също допринася за наблюдението, че женените са по-щастливи от самотните.

Неотдавна психологът Чарли Хънтингтън и неговите колеги от университета в Денвър направили проучване сред 168 души, които скоро ще встъпят в брак. Резултатите са публикувани в Journal of Family Psychology. Участниците били наблюдавани на всеки 4 месеца в продължение на 2 години.

Всеки път те трябвало да отговарят на въпроси, в които да оценят общото здраве, употребата на алкохол, удовлетворението от живота и нивото на психологически стрес. По този начин изследователите искали да открият промените във физическото и менталното здраве в месеците преди и след сватбата.

Изводите

Общото им здраве се подобрило като цяло в месеците преди сватбата, но след това намалявало. Подобни, но с обърнат знак, били резултатите с алкохола. Приемът на алкохол преди брака бил по-ограничен, но впоследствие се увеличавал. Учените стигнали до извода, че ползите за здравето са няколко седмици преди и след сватбената церемония, но този ефект е кратък.

В сравнение със здравето, промените в психологическото състояние били по-комплексни. Жените изпитвали по-голямо удовлетворение от живота преди сватбения ден, но след това то спадало до равнище даже под онова преди годежа. Това предполага, че много жени имат нереалистични очаквания към брака и се разочароват, когато се сбъскат с реалността.

Мъжете обаче изглежда извличали психологически ползи от брака. Тяхното удовлетворение от живота оставало постоянно в месеците преди сватбата, но в последствие се покачвало значително – или поне в първите месеци. Това навежда на мисълта, че бракът носи по-големи ползи за мъжете в сравнение с това, което те очаквали в началото. В крайна сметка се оказва, че очакванията и реалността след брачната церемония са напълно различни за мъжете и жените.

Напълно различен е и психологическият стрес. Жените съобщават за остро намаляване на стреса непосредствено преди брака и увеличаване след него. Мъжете тъкмо обратното – те имали повишен стрес малко преди „големия ден“, но след това всичко преминавало в нормалните граници. Очевидно много хора всъпват в брак с нереалистични очаквания.

Прави ли ни бракът по-здрави и щастливи?

Каквито и да са реалностите, големият въпрос остава – дали бракът ни прави по-здрави и по-щастливи. Според данните, събрани от екипа на Хънтингтън, отговорът е – може би не. С други думи, хората не стават здрави и щастливи, защото са се оженили. По-скоро обратното – хората, които като цяло са удовлетворени от живота, е по-вероятно да се оженят, или да заживеят като двойка, отколкото тези, които не са.

„Трябва да разберем, че здравите и щастливи бракове се изграждат от здрави и щастливи хора. Когато поддържате себе си в добро физическо и психическо състояние, по-вероятно е да привлечете някого, с когото можете да изградите силна и подкрепяща връзка“, казва д-р Луддън.

Loading

  • Според вас мъжете или жените се чувстват по-щастливи след сватбата?

    a newly married couple
    • Жените
    • Мъжете

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мода

5 модни грешки, които често допускаме

Избиране на дрехи

Как да се обличате, за да изглеждате по-слаби