in

Какви са ползите от медитацията?

Медитация

Искате ли да направите значителна физическа, умствена и емоционална трансформация в тялото си? Духовната медитация е най-подходящият метод, който ще ви помогне да се успокоите, да се концентрирате и да осъзнаете себе си. Да слушате тялото си и от време на време да се изключвате от забързаната енергия на света, е много приятно и полезно за вас самите.

Какво е духовна медитация?

Духовната медитация е преживяване, което ви отвежда до дълбините на Вашето истинско аз. Докато медитирате, изпитвате радост и мир, усещане за любов и светлина, които изпълват тялото и ума ви.

Духовната медитация ви кара да се откажете от всичко, което се е случило и ще се случи. Мястото, където искате да бъдете и да намерите утеха, е настоящето. Медитацията помага да виждате и мислите отвъд хаотичния свят около вас.

Какви са ползите от нея?

Духовната медитация освобождава ума ни от нашите мисли и емоции, помагайки на нервната система да се отпусне и тялото да освободи стреса. Духовната медитация помага да осъзнаете кой сте всъщност, дава сила и ви позволява да достигнете до дълбините на съзнанието ви.

Докато йогата е физическият аспект на практикуването на асани, които подготвят тялото за медитация, духовната медитация ви издига духовно и ви помага да се свържете с висшето съзнание.

Техниката за духовна медитация:

Ако не сте медитирали до момента, започнете с 5-минутна медитация, с след това постепенно увеличавайте продължителността ѝ.

1. Изберете удобна позиция

Преди да започнете практиката, най-важно е да намерите най-удобната за вас позиция, в която се чувствате комфортно. Намерете място, което е далеч от шумовете на града. Най-доброят вариант е да бъдете сред природата. Но и у дома също е вариант.

Духовната медитация може бързо да ви приспи. За да избегнете това, трябва да бъдете внимателни с избора на позицията, в която ще медитирате. Може да седете с изправен гръб, кърстосани крака и да поставите ръцете върху колената си, с длани, насочени към  небето/тавана. Друг вариант е да легнете по гръб с ръце до тялото и отворени към небето.

2. Отпуснете се

След като сте намерили най-удобната за вас позиция, затворете нежно очи и се отпуснете. Опитайте се да чуете всички заобикалящи шумове, без да ги анализирате. След това ги изолирайте и започнете да слушате дишането си.

3. Дишайте дълбоко

Направете няколко дълбоки дъха и проследете как въздухът, който минава през ноздрите ви е по-хладен, а този, който издишвате е по-топъл. Прави ли ви впечатление как с всяко поемане на въздух тялото ви „се издължава леко нагоре“ и как с всяко издишване, то отива надолу и вие заемате все повече място.

Ако по време на медитацията не можете да изчистите напълно съзнанието си и постоянно някакви мисли ви „бомбандират“, оставете ги да проникнат, но контролирайте желанието да реагирате на тях. Оставете ги да се отдалечат, за да можете да продължите с вашата медитация.

4. Благодарете за всичко, което имате

По време на медитацията може да изричате някаква молитва, която изобщо не е необходимо да бъде свързана с религия. Представете си хората, които обичате и които ви правят щастливи. Благодарете за това, че ги имате в живота си и че всички сте здрави. Може да си представяте всичко, което харесвате и събужда щастие във вас. Може това нещо да е дума, фраза, нещо, свързано с дивата природа, може да бъде и някаква мантра.

По време на медтиация е важно тялото ви да бъде свободно, спокойно и неподвижно. Наблюдавайте отново дъха си, който влиза и излиза. Ако отново идват мисли, които прекъсват процеса, вече знаете какво да правите с тях.

5. Помислете за себе си

Сега насочете отново вниманието към тялото си и осъзнайте вашето присъствие в пространството. Помислете за заобикалящата ви среда. Наблюдавайте как се чувства тялото ви. Ако някъде има останало напрежение или болка в мускул или става, издишайте го. Отпуснете се напълно и останете спокойни.

Когато се почувствате готови може бавно да отворите очи и да останете в същата позиция, в която медитирахте. Усетете промяната и почувствайте лекотата на тялото ви след медитацията. След това започнете да се раздвижвате бавно и отново благодарете на себе си за отделеното време.

Намасте!

 

Прочетете още:

Сутрешна йога у дома за стегнат корем

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

лев

„Лев“ – гореща експлозия от чувства

Защо мъжете остават по-дълго от жените в Космоса?