in

ЛюбовЛюбов СладкоСладко ЕхаЕха

Какви ползи за здравето има конната езда

Конната езда е уникален спорт. Всички видове физическа активност са полезни за здравето, но интересното при конната езда е, че тя има много ползи и за психичното здраве, освен за физическото. В този спорт се преплитат чисто спортните умения и техники и любовта към животните. Конете са много социални животни, които създават специална връзка с хората. Интересен факт е, че конете усещат емоциите на човека, който ги язди.

Конете често се използват за терапия. Такава се провежда и при деца с увреждания, тъй като подпомага двигателната координация, мускулната сила и баланса. Също така се използват и за психотерапия, тъй като движенията на коня са монотонни и ритмични, което действа успокояващо. Ето какви са ползите за здравето от ездата:

 

Ползи за физическото здраве

Укрепване на мускулите

Повечето хора, които не са яздили, вероятно се чудят какви физически ползи може да има от седенето върху кон. Отстрани изглежда така, сякаш ездачът нищо не прави и просто седи на гърба на коня. В действителност обаче това съвсем не е така. Язденето е доста изморително и натоварващо мускулите действие. При движенията, които извършва човек, когато язди, се натоварват мускулите на почти цялото тяло – най-вече краката, но и коремът, гърбът и други. Поради тази причина конната езда много добре укрепва мускулите на цялото тяло.

 

Подобряване на координацията

Ездата включва едновременно извършване на много различни движения, за да се балансира правилно, да се дава насока на коня накъде да се движи и да се поддържа темпото на движение. В един и същи момент трябва да се случат няколко неща едновременно. Координацията, или способността за ефективно използване на различни части от тялото едновременно, се подобрява в резултат на конната езда.

 

Подобряване на стойката на тялото

Силните коремни мускули и мускулите в долната част на гърба са от съществено значение за поддържане на правилна позиция на тялото. Конната езда осигурява подобряване на стойката, тъй като укрепва именно тези мускули. В допълнение към укрепването на основните мускули, ездата допълнително помага за подобряване на стойката поради специфичните пози, необходими за поддържане на баланс върху коня. При правилно позициониране на тялото при езда, стойката ви извън седлото вероятно също ще се подобри.

 

Ползи за психическото здраве

Намаляване на стреса

Ездата е много релаксиращо занимание, заради естествения ритъм на коня при тръс. Както вече споменахме, движенията на животното са монотонни и ритмични, което действа успокояващо. Нежното подхвърлящо движение има масажиращ ефект, което подобрява кръвообращението. Освен това прекарването на време сред природата и то в компанията на животно определено действа успокояващо и намалява стреса.

 

Подобряване на настроението

Доказано е, че при езда се отделя серотонин – хормонът на щастието. Отделянето на този хормон води до подобряване на настроението. След 1 час езда, умът ви ще бъде прочистен и ще се чувствате много по-щастливи.

Ако имате нужда от ново хоби или просто приятно занимание през почивните дни, помислете за конна езда. След като се докоснете до коня и усетите силната енергия на тези животни, ще се влюбите в конната езда.

Loading

  • Опитвали ли сте някога конна езда?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

7 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: My Little Paris/Facebook (📸: @majaklimk)

Триумфът на Кристо

Историята на точките – от Мини Маус до Яйои Кусама