in

Историята на точките – от Мини Маус до Яйои Кусама

Преди да се появят Инстаграм и Фейсбук, имало Дамската книга на Годи. В брой от 1857 г. един писател описва шал от муселин, идеален „за леко лятно облекло“, декориран с редица кръгли точки. Тогава за пръв път се споменават точките като принт, но не и за последен.

В продължение на десетилетия списанието рекламирало носенето на този принт, който по-късно става изключително популярен. Разбира се, точките не се появяват спонтанно през 1850-те години. Век преди принтът да бъде споменат в Дамската книга на Годи, текстилна компания в Сейнт Гален, Швейцария, започва да произвежда чист памучен плат, украсен с малки повдигнати точки.

И все пак нито един от тези по-ранни модели не става толкова популярен, просто защото не е имало технология за създаване на равномерно разположени и еднакво големи точки до индустриалната революция. Около 1850 г. вече средната и висшата класа не носят домашни дрехи. Вече можели да купуват свежи тоалети всяка пролет, инвестирайки в моделите и цветовете на деня. Модата станала (донякъде) достъпна, а точките били на върха на класациите.

През 20-ти век популярният принт започва да превзема все повече света на модата, а и не само. Започват да се появяват и други неща на точки, освен дрехи-чаршафи, люлки, нощници и т.н. По това време принтът е определян като „подходящ за деца“.

По-късно започва да се твърди, че простотата на принта го прави много женствен.

Докато точките се радват на популярност в Европа, от средата на века, американците започват да претендират, че модела е техен. През 1928 г. Мини Маус се качва на екрана, облечена в роклята си на точки, а през 1934 г. Шърли Темпъл се появява в рокля на точки в мюзикъла „Stand Up and Cheer“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Minnie Mouse (@minniemouse)

Принтът с точки е любим и много носен от някои от най-големите модни икони – Люсил Бол, Мерилин Монро. Години по-късно, Джулия Робъртс носеше кафява рокля на точки във филма „Хубава жена“. Благодарение на тези жени, принтът с точки започва да се свързва с женствеността и красотата.

През годините, освен в модата, точките се появяват и в музиката. През 1940 г. Франк Синатра записва прочутата си ода на модела „Polka Dots and Moonbeams“, а през 1959 г. Брайън Хайланд изпява известната си песен за скромно момиче на плажа, срамуващо се от разголения си жълт бански „Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini“.

Модата и изкуството вървят ръка за ръка и понякога модата е вдъхновена от изкуството. Няма как да не засегнем и темата за точките в изкуството и няма как да не споменем Яйои Кусама. Тя е японска художничка, която от 10-годишна рисува точки. Тя е един от най-известните художници в света, а творчеството й се върти около точките. 89-годишната японка с оранжева перука използва точките в изкуството, а и в облеклото си.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от yayoikusama (@yayoikusama_)

Принтът на точки е навсякъде около нас в днешно време. Той е обичан от малки и големи. Използва се за детски дрехи и принадлежности, дамски бански, дрехи и рокли и е любим дизайн на кралските особи. Кралица Елизабет, Кейт Мидълтън, принцеса Даяна – всички те са обличали рокли с десен на точки и със сигурност ще продължат да го правят.

Loading

  • Харесвате ли дрехи с точки?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Какви ползи за здравето има конната езда

„Светулките ще ти покажат пътя“ – минало, предателство и любов по време на война