in

Защо закуската е най-важното хранене за деня?

Закуска

Има хора, за които наистина закуската е най-важното хранене за деня и закусват обилно, а има и такива, които не закусват изобщо и за тях първото хранене за деня е обядът.

Истината е, че дори да нямате време или просто да нямате навика да закусвате, е добре да започнете да го правите. Чрез закуската зареждаме тялото си с енергия за предстоящия ден и му даваме всички необходими вещества, които не е получавало през нощта.

Ако все още не вярвате, че закуската е толкова важна, научете какво се случва, когато я пропускате:

1. Пропускането на закуската е вредно за сърцето

Сърдечно-съдови заболявания

Според проучване, публикувано в JAMA, хората, които не закусват, са с около 27% по-застрашени от сърдечен удар, в сравнение с хората, които се хранят сутрин.

Според изследванията, тези, които пропускат закуската, са по-склонни към хипертония, което от своя страна води до запушване на артериите и оттам- по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

2. По-висок риск от диабет тип 2

Харвардският университет провел проучване, което имало за цел да открие връзката между хранителните навици и здравето. 46 289 жени са участвали в изследването, което продължило около шест години. Според резултатите, жените, които пропускали закуската, са изложени на по-висок риск от развитие на диабет тип 2, в сравнение с жените, които закусват ежедневно.

3. Пропускането на закуската може да бъде причина за наддаване на тегло

Тегло

Ако сте на режим за отслабване и имате навика да пропускате закуската, помислете отново. Учените са стигнали до извода, че пропускането на закуската може да бъде причина за наддаване на тегло, въпреки че реално по този начин се приема по-малко количество храна през деня.

Обяснението е много просто – когато не закусвате, изпитвате много по-силен глад на обяд, което води до преяждане. Колкото по-гладни сте, толкова по-голямо количество храна приемате, без реално да имате нужда от нея. Именно поради тази причина е важно да има поне 3 хранения в деня.

4. Негативно влияние върху настроението и енергийните нива

Лошо настроение

Според проучване, публикувано в списание Physiological Behavior през 1999 г., пропускането на закуската може да има отрицателно въздействие върху енергията и настроението. Тези изводи са направени на базата на експеримент, проведен върху 144 души.

Те били разделени на 3 групи. Едната група получила здравословна закуска, хората от втората група получили само кафе, а останалите – нищо. След това групите били наблюдавани в продължение на няколко часа през деня. Хората, които не получили нито закуска, нито кафе, демонстрирали най-лоша памет и най-високи нива на умора.

5. Повишава риска от развитие на рак

Всичко в човешкото тяло е свързано. Пропускането на закуската може да ви накара да прекалите с храната през деня. Преяждането води до затлъстяване, а хората с наднормено тегло и затлъстяване са по-застрашени от развитието на рак.

6. Може да причини главоболие

Главоболие

Хипогликемия е медицинският термин за ниски нива на кръвната захар. Пропускането на което и да било хранене предизвиква значително понижаване на нивата на захарта, което пък води до освобождаване на хормони, които да компенсират ниските нива на глюкоза. Тези хормони повишават кръвното налягане, което води до упорито главоболие.

7. Косопад

Косопад

Недостатъчният прием на протеини води до косопад. Недостигът на протеини влияе на нивата на кератин, предотвратява растежа на косата и предизвика косопад. Ако искате гъста и здрава коса, не пропускайте закуската и консумирайте храна, богата на протеини.

8. Влияе на метаболизма

За да дадете старт на метаболизма си, трябва да му дадете „гориво“. Това е първото хранене за деня, чиято цел е да стартира процесите в тялото, които са били в застой през нощта. Доказано е, че хората, които закусват, имат по-бърз метаболизъм.

Loading

  • Закусвате ли?

    • Закуска
      Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Алкохол

20 любопитни факта за алкохола

Китайки

Тайните за красота на китайките