in

В кои сфери равенството между половете все още липсва?

Равенство полове

Да си жена е прекрасно! Жените дават живот, получават грижи и внимание от мъжете и правят света по-хубаво място. Въпреки това, ако трябва да бъдем честни, живеем в мъжки свят и в много отношения равенството между половете все още липсва.

Има сериозен напредък в това отношение, ако направим сравнение с живота на жените сега и преди 100 години, но определено има още какво да се желае. Въпреки че в очите на закона мъжете и жените са абсолютно равни, има някои области в живота, в които жените не получават същите права и привилегии като мъжете. Ето някои от тях:

1. Мъжете обикновено получават по-високи заплати от жените на същите позиции

Заплащане мъже жени

Неоспорим факт е, че в повечето ситуации жените взимат по-ниски заплати за същата позиция и работа, за която мъжете взимат повече. Това донякъде може да се обясни с факта, че жените всъщност искат по-ниски заплати при започване на работа. Според проучване на Харвард, само 7% от жените се опитват да договорят по-висока заплата при започване на работа.

2. Жените получават повишение по-рядко, отколкото мъжете

Жена офис

Благодарение на различните роли в семейството, кариерата на мъжете и жените се развива по различен начин. Обикновено жените се грижат повече за децата и според данни, събрани от Pew Research Foundation, 13% от жените отказват повишение, за да могат да се грижат по-добре за децата си и да успеят да запазят баланса между личния и професионалния живот.

Друга причина, поради която мъжете по-често са повишавани от жените, е че една жена кандидатства за по-висока позиция, само ако е сигурна на 100%, че е подходяща за работата. Мъжете пък винаги се стремят към по-високите позиции и опитват, дори да не са убедените в уменията си. Просто женското и мъжкото мислене са много различни…

3. Само 20% от изпълнителните директори са жени

Жена CEO

Разликата между половете на лидерските позиции е още по-осезаема. Като цяло ръководните позиции по-често се заемат от мъже, а колкото по-висока е позицията, толкова по-забележимо е това.

Въпреки че във всяка компания йерархията е различна, според проучване на LeanIn.org, на ниво „ръководител“ 52% са мъже и 48% са жени. Колкото по-високи стават позициите, толкова повече предимство имат мъжете. На ниво „мениджър“ 62% са мъже и 38% жени, при вицепрезидентите на компании 70% са мъже, а жените са само 30%. При изпълнителните директори, разликата между половете е най-забележима. Само 20% от тях са жени, а останалите 80% са мъже. Изводите от това проучване са, че по една или друга причина лидерските позиции се заемат предимно от мъже.

4. Домакинската работа все още е женско задължение

Домакинска работа

Идеята, че домакинската работа трябва да се върши от жената все още не е изкоренена напълно. Въпреки че днес жените работят наравно с мъжете и е редно домакинската работа да се дели поравно, все още жените вършат повече неща вкъщи.

Според проучване, публикувано в списание Work, Employment and Society, жените прекарват средно 16 часа седмично, вършейки домакински задължения, като чистене, готвене, пране, миене на чинии и т.н., докато мъжете отделят само 6 часа седмично за тези неприятни задължения.

5. Жените спортисти печелят по-малко от мъжете спортисти

Тенис

Да вземем за пример тениса. Роджър Федерер е спечелил $186,8 милиона от тениса, докато Серина Уилямс е спечелила само $58,4 милиона. В класацията на 100-те най-високоплатени спортисти в света, Уилямс е единствената жена.

Винаги мъжете са били по-високо ценени в спорта и са получавали по-високо заплащане. Надяваме се това скоро да се промени и хората да бъдат оценявани според постиженията си, а не според пола.

6. Жените полагат повече грижи

Майка дете

Общоприето е, че жената трябва да се грижи за децата. Това е съвсем нормално, докато децата са малки, тъй като имат нужда от майка си, но когато пораснат грижите могат да бъдат полагани и от бащата.

Все още е нормално майката да отсъства от работа, когато детето е болно или когато има нужда от нещо. За щастие това започва да се променя и мъжете заемат все по-голямо участие в отглеждането на децата.

7. STEM индустриите са доминирани предимно от мъжете

Мъж лидер

STEM буквално означава „наука, технология, инженерство и математика“. Тези индустрии винаги са били доминирани от мъжете и средата просто не е подходяща за жени. Истината е, че жените имат качества, знания и интелект, за да се справят не по-лошо от мъжете в тази сфера, просто не им се дава възможността да се докажат и да се развиват.

8. Жените по-често са жертви на домашно насилие

Жена насилие

Въпреки че не е нетипично мъже да стават жертви на сексуално или друг вид насилие, жените по-често са жертви на тормоз. Жените по-често са жертви на насилие както вкъщи, така и на работното място. Още по-големият проблем е, че жените често се страхуват да съобщят, че са тормозени и проблемът се задълбочава. Статистиката става все по-страшна с всяка изминала година…

  • Усещате ли липсата на равенство между половете в ежедневието си?

    Равенство полове
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тук има лъвове

„Тук има лъвове“ – за промяната, която движи света

работа

Как да напуснете работа, която току-що сте започнали?