in

Как да напуснете работа, която току-що сте започнали?

работа

Нов шеф, нови колеги, нова офис култура… Първите ви няколко седмици на нова работа трябва да са вълнуващ период в кариерата ви. За съжаление това не винаги е така и често се случва да намразим новата си работа още в самото начало. И веднага идва въпросът: „как да напусна новата си работа, която току-що започнах?“

Защо си тръгвате?

Сред основните причини да се стига до подобен сценарий, често срещани са практиката за наемане на определена позиция, а ролята ви впоследствие се оказва съвсем различна. Възможно е да попаднете и на токсичен шеф или токсични колеги. Не е изключено да получите и по-добро предложение за работа в момента, в който сте започнали на новата позиция.

Бързото напускане може да се отрази негативно на репутацията ви, ако работите в по-нишова индустрия и бъдещите ви мениджъри да не гледат сериозно на вас като кандидат за работа. Но със сигурност има не малко ползи да си тръгнете от неподходящата работа.

Психическото ви здраве е на първо място и само вие може да решите дали да си тръгнете или да дадете още един шанс. Ако обаче обмисляте този въпрос често, трябва да сте нясно, че наполовина решението ви е взето.

Как да съобщите на шефа?

Макар да ви е неудобно, трябва да съобщите новината на шефа си, а най-добрият начин е да направите това лице в лице. Опитайте се да поддържате положителен тон по време на разговора и дори не е нужно да обяснявате в детайли причините за вашето решение. Ако обаче работодателят настоява за обяснение, просто му кажете, че напускането ви е по-доброто решение както за вас, така и за компанията.

Не казвайте на колегите си, че напускате, докато не говорите първо с шефа си. Когато му съобщите новината, трябва предварително да сте подготвили молба за напускане и го попитайте как би предпочел да уведомите останалата част от екипа.

Положително впечатление ще направите ако предложите най-малко две седмици предизвестие, докато си намерят нов човек за позицията. Въпреки че сте работили само за кратък период от време, е желателно да имате все пак някакво предизвестие. През този период се опитайте да вършите добре работата си, тъй като това ще се отрази положително на репутацията ви. В бъдеще не е изключено да работите отново с някой от колегите или шефа си.

Бъдете готови и за негативен отговор – може да се наложи да напуснете незабавно. Когато със сигурност знаете, че тази работа не е за вас, няма смисъл да отлагате агонията си, а работодателят да ви задържа, въпреки вашето желание да си тръгнете.

Loading

  • Случвало ли ви се е да напускате нова работа?

    businessman hand sending a resignation letter to executive boss dismissed worker quit out from
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Равенство полове

В кои сфери равенството между половете все още липсва?

Световен ден на здравето

Тест: Обръщате ли достатъчно внимание на здравето си?