in

ЕхаЕха

Алберобело – в приказния свят на трулите

Алберобело
Снимки: Личен архив

Вече сме ви разказвали за Алберобело в предишна статия, но сега ще ви пресъздам красотата на това малко градче в провинция Бари от първо лице. Алберобело пленява най-вече с приказния си вид на малките бели варовикови къщички с красиви покриви, наречени трули. Още когато паркирахме близо до тях, имах чувството, че се намирам на приказно място.

По маршрута ни срещнахме и други трули, разположени по една две в далечината, но когато ги видях всички накуп, усещането е по-различно. Тази приказност и красота си трува да се види на живо.

Столицата на трулите

Може да се каже, че Алберобело е столица на трулите. В градчето са запазени около 1500 трули. Няма друго място в света, на което можете да видите толкова много трули. По-голямата част от тях са превърнати в малки магазинчета, ресторанти и места за настаняване на туристи, които искат по-различно преживяване.

Ние също решихме да спим в труло (наименованието идва от гръцката дума за купол – трулос). Макар отвън да изглежда малка, къщичката вътре разполагаше с две спални, хол с диван и маса за хранене, малка кухня и баня с тоалетна. Единственият прозорец, който имаше трулото, бе този на входната врата. Това е и една от причините през зимата да бъде топло, а лятото – прохладно.

Трулите са обзаведени модерно и пригодени така, че посетителите да имат всички необходими удобства за престоя си. Заслужава си да пренощувате в труло, ако сте решили да прекарате поне една нощ в Алберобело. Тези варовикови постройки, които били създадени за работници, с цел да не се плащат данъци за тях и да се демонтират лесно, днес привличат хиляди туристи от цял свят. И има защо!

Разходка в Алберобело

Разходката сред тях особено в края на март, когато няма толкова туристи, беше изключително интересна. Едно от най-прияните неща, които можете да правите в Алберобело, е да се насладите на тази приказна атмосфера, разхождайки се по малките улички между трулите, влизайки в магазинчетата за сувенири и хапвайки в някое малко ресторантче.

Вечер двете основни улици с магазинчета са осветени с малки лампички и може да се насладите на чаша вино или ликьор в някое барче.

Ако не сте отседнали в труло, може да разгледате някоя къщичка по време на разходката си в градчето. Най-интересното в тези къщички са нарисуваните знаци на покривите им. Ще видите най-различни фигури – слънце, кръст, полумесец.

Тези знаци показват нещо за живота на собственика на трулото. Когато в семейството се роди дете, трулите се разширяват и така са се появили трули в най-различни форми и големина.

Църквата „Сан Антонио“ и кварталът „Рионе Монте“

Впечатляваща е и църквата „Сан Антонио“ в Алберобело – единствената с форма на труло. Най-голяма обаче е базиликата „Св. св. Козма и Дамян“, разположена на главния площад на Алберобело и Пиаца дел Пополо.

От нея се открива красива гледка към целия град, а малко по-надолу ще видите тераса с гледка към най-оживеният квартал – Рионе Монте.

Трулите в него са разположени по ъглите на осем неправилни улици. На върха на хълма се извисява църквата „Сан Антонио“.

Интересно е как тези къщички са замислени като временни постройки, а са оцелели векове наред и днес са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Прочетете още:

Полиняно а Маре – перлата на Пулия

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тази, която не съм

„Тази, която не съм“ – безопасно ли е да си анонимен в Мрежата

успех

Психологията на победителя