in

ЛюбовЛюбов

Полиняно а Маре – перлата на Пулия

Полиняно а Маре
Снимки: Личен архив

Пътешествието в Италия е нещо, което всеки човек трябва да си подари поне веднъж в живота. Рим е толкова величествен и красив град, там всеки ъгъл е история. Но тълпите от хора, особено през пролетта, претъпканите площади и улици, правят преживяването не толкова приятно. Въпреки това определено си струва да посетите италианската столица.

Ако обаче искате да се потопите в романтиката на малките италиански градчета с красива архитектура, вкусна храна и по-малко туристи, Южна Италия е чудесен избор. Полетите до Бари са много достъпни, както и да си наемете кола под наем за няколко дни и да обиколите тези приказни градчета.

Нашето пътешествие започна от Полиняно а Маре, едно от най-красивите места в цяла Пулия. Още преди да го посетим, бях чела, че е перлата на региона и най-сниманото място, но на живо, то е още по-красиво.

Исторически център

Разходката из историческия център на града (Centro Storico) е истинско удоволствие. Малките улички приличат на лабиринт, в който можеш да се изгубиш между сградите. Разхождайки се из тях, няма как да пропуснете панорамните тераси, които са истинска наслада за очите. Те откриват красиви гледки към градчето и Адриатическо море.

Terrazza Santo Stefano и плажът Lama Monachile

Най-популярната тераса е Terrazza Santo Stefano, от която можете да се насладите на красивия плаж Lama Monachile. Този малък красив плаж, разположен между варовиковите скали, е любим не само на туристите, но и на местните жители. Много хора обичат да си прекарват времето там (особено по залез) с напитка в ръка и да се наслаждават на живописния пейзаж.

Мостът Ponte Borbonico и статуята на Доменико Модуньо

Ние имахме късмета да видим плажа сутринта, когато няма много хора. Най-хубавото място за снимки е мостът Ponte Borbonico. През по-голямата част от деня каменистият плаж Lama Monachile е пълен с хора и е трудно да го заснемеш празен. За да направите такива снимки, трябва да отидете рано сутринта.

Ако продължите малко след него, ще стигнете до статуята на Доменико Модуньо – италиански певец, композитор и актьор, с когото местните много се гордеят. Той става известен с песента Volare („Летя“), която му носи четирикратна победа на фестивала в Сан Ремо. Този рекорд е постиган само от още един певец – Клаудио Вила. За съжаление площадът около статуята бе в ремонт и не успяхме да я заснемем.

Grotta Palazzese

На една от терасите ще видите и един от най-известните и снимани ресторанти в света. Той е разположен във варорикова пещера и е част от хотела Grotta Palazzese. Мястото се е използвало като първобитен ресторант още през 1700 г., когато местната аристокрация се е събирала там. Днес е едно от най-романтичните места за вечреря с неповторим изглед към Адриатическо море.

Историческият център е най-красивата част в Полиняно а Маре, а за да се потопите в неговата атмосфера, са ви достатъчни няколко часа, тъй като градчето е малко. Ние пристигнахме сутринта и останахме до обяд. Може би това са най-подходящите часове на деня, по улиците нямаше почти никакви хора и се потопихме дълбоко в романтиката на Полиняно а Маре…

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Момиче на война

„Момиче на война“ – история за децата войници

Герои Украйна

Жените герои на Украйна