Сконите са кифлички, които могат да бъдат както солени, така и сладки.
Следобедният чай е традиция в Англия и един от основните компоненти на този ритуал са сконите. Заедно с чая се сервират специални сандвичи, скони и дребни сладки.
Обикновено тези неща се редят на красиви подноси на 3 нива, като сконите се слагат на горния ред, сандвичите на средния поднос, а най-отдолу- сладките.
Тези кифлички се правят от брашно или смлени овесени ядки, набухвател- сода, мая или бакпулвер, а може да се добавят и сушени плодове в тестото.
След като се изпекат, сконите се разрязват на две и се сервират със сладко и малко заквасена сметана.
Сконите са популярни и в други страни, като Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Южна Африка и други.
Ето как да приготвите вкусни класически английски скони:
Необходими продукти:
- 350 грама брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 85 грама масло
- 3 с.л. пудра захар
- 175 мл прясно мляко
- 1 ч.л. ванилия
- щипка сол
- сокът от 1 лимон
- 100 грама стафиди
- 1 разбито яйце
- малко сладко и заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Сложете брашното в голяма купа, добавете бакпулвера и солта. Разбъркайте добре.
Добавете маслото, което трябва да бъде студено, и размесете с ръце.
Добавете и захарта.
Загрейте млякото, но без да завира.
Добавете ванилията и лимоновия сок към топлото мляко.
Направете кладенче в брашното и добавете млякото.
Включете фурната на 220 градуса.
Размесете тестото върху набрашнена повърхност. Добавете стафидите и отново размесете.
Оформете тестото в голям кръг и с помощта на формичка или чаша, изрежете малки кръгчета.
Наредете ги в тава, върху хартия за печене, и намажете кифличките с разбитото яйце.
Печете около 10-15 минути. Кифличките трябва да бухнат и да станат златисти.
Оставете сконите да изстинат, след което ги разрежете и добавете малко сладко по избор и малко заквасена сметана във всяка кифличка.
Ако решите да приготвяте солени скони, просто не добавяйте захар и стафиди. Когато сервирате кифличките, добавете шунка и някакво сирене, както и малко масло.
-
Опитвали ли сте английски скони?
-
Да
-
Не
-