in

ЕхаЕха

„Граничен пост 2“ – как изглежда Русия на бъдещето

„Граничен пост 2“ е продължение на мрачната и притеснително реалистична притча „Граничен пост“, в която Дмитрий Глуховски прави своето пророчество за бъдещето на Русия и отправя предупредителен призив към човечеството. Той е един от най-върлите критици на политиката на президента Владимир Путин, а в книгата рисува стряскащо реалистичен и ужасяващ свят от близкото бъдеще, в който въображение и реалност се преплитат.

Всичко в тази книга може да бъде истина…

Изолирана от целия свят, Русия е опустошена и обезлюдена след жестока гражданска война, ограничена до малка територия около все така гордата Москва. Отвъд мъглата на Волга, където от години цари мъртвешка тишина, нещо обаче идва – за ужас на жителите на граничния пост, охраняващ последния оцелял мост. Младият офицер Юра е изпратен с армейска част да разбере какво се е случило там, а сетне заедно с шепа оцелели трябва да отнесе информация за страховитата заплаха обратно в Москва. Но донася и още нещо със себе си…

В столицата обаче подобни новини не са добре дошли. Те не влизат в плановете на Негово Императорско величество, Повелителя импера­тор и Московски самодържец Аркадий Михайлович. Там пропагандата е заменила изцяло фактите, а личността на владетеля и неговия готвен за канонизиране баща не подлежат на критики. Благородниците и висшите военни живеят богато и разпуснато, докато опасността не достига границите на града. И само тук-таме някой се досеща, че това не е обикновен бунт.

Но няма нищо по-крехко от въздушните кули на лъжата тогава, когато проглушителният писък на разрухата е на път да унищожи всичко човешко.

Напрегнат и на места ужасяващ, „Граничен пост 2“ се превръща в сурова и безмилостна постапокалиптична сатира и безмилостно пророчество. Роман, който издига Дмитрий Глуховски в безмилостната „съвест“ на руската душа.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Скони

Класически скони със сладко

Космическа совалка

25 невероятни факта за космическите совалки, които не знаете