in

Защо британците слагат мляко в чая си

Чаят е напитка, която има много ползи за здравето, независимо дали е зелен, билков или черен. С настъпването на зимата чаша горещ чай с мед е приемливо да се пие по всяко време на деня. В някои държави чаят се пие целогодишно и е част от културата и традициите им, а в други просто го пият по различен начин.

Британците си имат свой начин да правят много неща – да шофират от противоположната страна на пътя, както и да добавят мляко в чая си. Причината обаче не е във вкуса. Традицията датира от 18-ти век, когато чаят се варял в тенджера. По това време той бил много уважавана напитка и било задължително да се пие в порцеланови чаши. Не всички обаче имали възможност да си позволят изискан фин порцелан и наличните чаши се напуквали от топлината на горещия чай. Затова те започнали първо да слагат студено мляко в чашата, а след това добавяли чая. Студеното мляко охлжадало чая достатъчно, че да предпази порцелана от напукване, а премахването на горчивината от него било бонус за любителите на напитката.

По това време чаят бил много ценен и хората, които не могат да си позволят да купуват големи количества, слагали голямо количество мляко и малко чай, докато по-заможните семейства правили обратното.

Към днешна дата тази традиция все още е жива в Англия, с разликата, че всеки добавя толкова мляко, колкото пожелае.

Когато добавите горещ чай към малко студено мляко, температурата между двете течности се изравнява и става подходяща за пиене, а вкусът се разпределя равномерно. Ако добавите много мляко обаче, ще охладите чая повече, така че трябва да внимавате с количествата.

Loading

  • Опитвали ли сте чай с мляко?

    Hot masala chai, tea with milk poured over close up
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 правила, които жените със здрава коса следват

Колко години повече живеят оптимистите