in

Класически скони със сладко

Скони

Сконите са кифлички, които могат да бъдат както солени, така и сладки.

Следобедният чай е традиция в Англия и един от основните компоненти на този ритуал са сконите. Заедно с чая се сервират специални сандвичи, скони и дребни сладки.

Обикновено тези неща се редят на красиви подноси на 3 нива, като сконите се слагат на горния ред, сандвичите на средния поднос, а най-отдолу- сладките.

Тези кифлички се правят от брашно или смлени овесени ядки, набухвател- сода, мая или бакпулвер, а може да се добавят и сушени плодове в тестото.

След като се изпекат, сконите се разрязват на две и се сервират със сладко и малко заквасена сметана.

Сконите са популярни и в други страни, като Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Южна Африка и други.

Ето как да приготвите вкусни класически английски скони:

Необходими продукти:

  • 350 грама брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 85 грама масло
  • 3 с.л. пудра захар
  • 175 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. ванилия
  • щипка сол
  • сокът от 1 лимон
  • 100 грама стафиди
  • 1 разбито яйце
  • малко сладко и заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Сложете брашното в голяма купа, добавете бакпулвера и солта. Разбъркайте добре.

Добавете маслото, което трябва да бъде студено, и размесете с ръце.

Добавете и захарта.

Загрейте млякото, но без да завира.

Добавете ванилията и лимоновия сок към топлото мляко.

Направете кладенче в брашното и добавете млякото.

Включете фурната на 220 градуса.

Размесете тестото върху набрашнена повърхност. Добавете стафидите и отново размесете.

Оформете тестото в голям кръг и с помощта на формичка или чаша, изрежете малки кръгчета.

Наредете ги в тава, върху хартия за печене, и намажете кифличките с разбитото яйце.

Печете около 10-15 минути. Кифличките трябва да бухнат и да станат златисти.

Оставете сконите да изстинат, след което ги разрежете и добавете малко сладко по избор и малко заквасена сметана във всяка кифличка.

Ако решите да приготвяте солени скони, просто не добавяйте захар и стафиди. Когато сервирате кифличките, добавете шунка и някакво сирене, както и малко масло.

  • Опитвали ли сте английски скони?

    Скони
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Крис Хемсуърт

5 филма с Крис Хемсуърт, които си струва да гледате

„Граничен пост 2“ – как изглежда Русия на бъдещето