in

9 неща, които ще се случат, ако откажете алкохола

Отказ алкохол

В пиенето на алкохол няма нищо лошо, стига да бъде рядко и по малко. Повечето хора пият по една бира или чаша вино всяка вечер, което има доста негативни последици за здравето.

Ако откажете алкохола, с тялото ви ще се случат много неща – кръвното налягане ще се понижи, ще имате повече енергия, ще се наспивате по-добре и т.н. Макар че всеки човек е различен и тялото му ще реагира по различен начин, има някои ползи от спирането на алкхола, които повечето хора изпитват.

Ето какво ще се случи, ако откажете алкохола:

1. Вероятно ще отслабнете

Отслабване

Изпиването на един студен коктейл или чаша вино след тежък ден е много релаксиращо, но рядко се замисляме колко много калории съдържа алкохола. Ако пиете алкохол редовно, вероятно ще започнете да пълнеете, тъй като тези празни калории се натрупват. Освен това консумирането на алкохол забавя метаболизма, което допълнително увеличава шанса да натрупате излишни килограми. Имайки предвид това, ако спрете да пиете, вероятно ще отслабнете.

2. Нивата на „лошия“ LDL холестерол ще намалеят

Кръвни изследвания

Алкохолът повишата лошия холестерол, подобно на мазните и солени храни. Високите нива на LDL холестерола увеличават риска от сърдечни заболявания. Така че е много добра идея да се откажете от алкохолните напитки. Ако искате да запазите вечерния си ритуал, можете да пиете безалкохолни коктейли.

3. Кръвното ви налягане ще се подобри

Кръвно налягане

Има най-различни заблуди – че хората с високо кръвно налягане трябва да пият един вид алкохолни напитки, тези с ниско кръвно, друг вид и т.н. Истината е, че за да поддържате здравословни нива на кръвното налягане, просто не трябва да прекалявате с количествата алкохол.

4. Ще се наспивате по-добре

Сън

Всички знаем, че алкохолът ни приспива. Но сънят след консумация на алкохол не е особено качествен и не е никак ефективен. Ако намалите или спрете напълно алкохола, вероятно в началото ще имате проблеми със заспиването, но веднага щом тялото ви свикне, ще се наспивате много по-добре. А качественият сън е от решаващо значение за цялостното здраве.

5. Ще имате повече енергия

Енергия

Нещата, които влияят на нивата на енергията ни са много, включително нездравословната храна, прекомерната употреба на кофеин, стреса и т.н. Алкохолът също понижава енергийните нива. Ако спрете да консумирате алкохол, започнете да консумирате по-здравословна храна и започнете да тренирате, ще се чувствате пълни с енергия постоянно.

6. Ще си намерите хобита

Хоби

Повечето хора свързват пиенето на алкохол със социалните контакти и смятат, че ако спрат да пият, ще бъдат самотни. Ако спрете да консумирате алкохол или поне спре да бъде представата ви за забавления и излизания с приятели, ще откриете, че можете да правите много интересни неща и вероятно ще си намерите нови хобита.

7. Тренировките ви ще станат по-ефективни

Тренировка

Редовната консумация на алкохол води до по-лошо представяне в залата. Когато пиете алкохол, тялото ви е заето да го преработва и не усвоява жизненоважните витамини и минерали от храната. Това води до по-малко ефективни тренировки и значително по-бавно натрупване на мускулна маса.

8. Ще започнете да се храните по-здравословно

Здравословна храна

Алкохолът влияе на мозъка по такъв начин, че да си мислим, че сме гладни, когато всъщност не сме. Това води до консумация на нездравословни храни и до преяждане. Освен това повечето алкохолни напитки вървят ръка за ръка с нездравословни храни, като бира с пържени картофки, вино със сирена и т.н.

9. Ще имате повече пари

Пари

Ако трябва да бъдем честни, пиенето на алкохол е скъпо занимание. Ако започнете да пиете по-малко или спрете изцяло, ще спестявате доста пари.

  • Колко често консумирате алкохол?

    Бира
    • Всеки ден
    • Веднъж в седмицата
    • Само на специални поводи

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Менделеев

Менделеев – двойкаджия, но гений

Нина Добрев

5 от най-добрите роли на Нина Добрев