in

Менделеев – двойкаджия, но гений

Менделеев
Снимка: Instagram/csic

Той не е просто учен, а цяла енциклопедия – химик, физик, икономист, технолог, геолог, метеоролог, педагог и въздухоплавател. Професор в два университета в Петербург. Член на Академия на науките в Лондон, Рим, Париж, Берлин, но не и в Руската Академия. След подобна визитка, няма как да не говорим за Дмитрий Менделеев, безспорно гениален.

Побойник в училище

Той е най-малкото от 17-те деца в семейството, роден е през 1834 г. в Тоболск, Западен Сибир. В гимназията не само, че не е добър ученик, но е и побойник. Когато учи в Педагогически институт в Петербург, се налага да повтаря една година. Освен по математика, получава двойки по всички други предмети, дори по химия. После обаче нещата потръгват и през 1855 година ученикът завършва института със златен медал и е назначен за учител.

Открития

Менделеев оставя над 1500 научни труда. Най-голямото му откритие е периодичният закон за химичните елементи (1869 г.). На основата на този закон той обобщава основните принципи на неорганичната химия, като създава Периодична система на елементите. Той пръв в историята на химията предсказва съществуването и свойствата на все още неоткритите до тогава елементи – скандий („екабор“), германий („екасилиций“) и галий („екаалуминий“).

През 1860 г. открива абсолютната температура на кипенето. Допринася за развитието на метрологията и усъвършенстване на метрологичните уреди, конструкцията на точни везни и теорията на тегленето. Менделеев е един от основателите на съвременната агрохимия – пропагандира и химизацията в селското стопанство. От 1860 г. до края на живота си се занимава с нефтената промишленост в Кавказ и други нефтени райони в Русия.

Номиниран е за Нобелова награда. Не я получава заради шведския химик Сванте Арениус, нобелист по химия за 1903 г., чиято теория на електролитната дисоциация Менделеев критикува. Руският учен умира на следващата година и така не е между призьорите.

Шпионаж и хобита

Малцина знаят, че гениалният химик участва в промишлен шпионаж. През 1890 година министърът се обръща към него с молба да разработи бездимен барут. Менделеев поръчва от библиотеките отчети за последните 10 години с данните за това какви товари са пренасяни по железниците във Великобритания, Франция и Германия. По тези данни съставя пропорции колко въглища, селитра и т.н. са транспортирани до заводите за производство на барут. Седмица по-късно изготвя две смеси за бездимен барут, който да се произвежда в Русия. Руското правителство не успява да го патентова и самите американци не крият, че продават на руснаците „барутът на Менделеев“.

Едно от хобитата на учения е да създава куфари. Бил толкова добър в това, че в Русия бил признат и като майстор на куфари.

Брак и деца

Женен е два пъти и има общо 7 деца. През 1862 г. сключва брак, от който има 2 деца. В края на 1870-те той се влюбва в Анна Ивановна Попова. От този втори брак има четири деца. Менделеев е тъст на руския поет Александър Блок, който се жени за неговата дъщеря Любов Менделеева.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

коса

8 знака, че е време да взимате витамини за коса

Отказ алкохол

9 неща, които ще се случат, ако откажете алкохола