in

9 начина да овладеете гнева си

гнева
So angry.

Всички сме напрегнати или разстроени понякога. Това е нормална част от живота, нали? Но защо гневът и агресията да вземат превес, когато можем да ги победим, като се успокоим? Да, по-лесно звучи на думи, но щастието обикновено изисква усилия. Ето няколко, не чак толкова трудни, изпитани стъпки към овладяване на гнева:

1. Дишайте

Дишането, дълбокото вдишване и издишване, са номер едно в списъка със задължителни оръжия срещу стреса и гнева, категорични са учените. Когато сте разтревожени или ядосани, правите бързи, плитки вдишвания. Това засилва вашата „бий се или бягай“ реакция. Ето защо, за да не се стига дотам, трябва да правите дълги, дълбоки вдишвания. Колкото и да ви е трудно да мислите точно за начина, по който поемате и изпускате въздух в напрегнати моменти, трябва да го направите, за да помогнете сами на себе си.

2. Признайте си, че сте разгневени или бесни

Признаването на съществуването на едно чувство го променя изцяло. Позволете си да изпитате негативната емоция, вместо да я притъпявате или неглижирате. Само така тя може да премине през вас и да отмине. В противен случай сами я насърчавате.

3. Предизвикайте мислите си

Изпитването на страх или гняв често е свързано с ирационални мисли и убеждения. Те често са резултат от наш вътрешен сценарий или сюжет, основан на хипотезата „ами ако…“. Когато изпитате негативна емоция, задайте си няколко въпроса: Това наистина ли се случва или е мое предположение/мисъл/интерпретация? Изпитвал ли съм същото усещане и преди? Какво е най-лошото нещо, което може да се случи в тази ситуация? Какво наистина мога да направя, за да я променя? Да се опитате да разсъждавате трезво в момент на афект или пристъп на паника е сериозно предизвикателство, но със сигурност важно за оцеляването ви в този момент.

4. Изразходвайте негативната емоция

Ходете или тичайте! Освен, че е полезно за физическото ви здраве, със сигурност е важно и за психическото, особено при стресова ситуация. Заложете на спокойни физически дейности, които едновременно ще отнемат енергия, но и няма да насърчат агресията у вас. Ето защо иначе полезните за физиката ни бокс и бойни изкуства не са никак подходящи когато искаме да се успокоим.

5. Подходете към себе си така, както бихте го направили за най-добрия си приятел

Влезте за малко в обувките на най – добрия си приятел и се погрижете за себе си! Сега! Задайте си въпросите, които вероятно бихте задали на него, за да го успокоите или да го накарате да види голямата картина. Някои от тях биха могли да бъдат: „Това наистина ли е толкова важно?“, „Същото нещо ще има ли толкова сериозно значение и след седмица?“, „Ще позволя ли на този човек/проблем да наруши просто така душевното ми равновесие?“. Когато сме свръх фокусирани върху дадена ситуация или проблемна личност, често се разпалваме светкавично, губим здравата логика на нещата и реагираме. Никое от посочените не работи в наша полза, тъкмо обратното. Затова, най- добре е да поговорим сами със себе си, търпеливо и с обич, както бихме го направили със скъп човек в напрегнат за него момент.

6. Отдайте се на любимата си музика

Повече от нас си имат любим репертоар за повечето си състояния – влюбено, меланхолично, купонджийско. Трябва да си съставите плейлист и за моментите, в които имате нужда просто бързо и спешно да изпуснете парата. За предпочитане е парчетата да не са драматични балади, посветени на несгодите в живота и любовта, дори по принцип да имате любими такива. Заложете на песните, които ви носят хубави спомени и асоциации, които истински ви зареждат и вдъхват енергия. Просто се оставете на мелодията и се наслаждавайте!

7. Вземете глътка свеж въздух

Дори за няколко минути, сменете обстановката. Дори с аргумент, че се налага да посетите тоалетната, ако се налага. Чисто психологически, смяната на напрегнатата среда дава възможност за проветряване на съзнанието. Би било най-добре, ако имате възможност буквално да излезете навън, за да вземете глътка чист въздух. Понякога дори енергията на пространствата, в които се случват неприятните ситуации или пребиваваме с нежелани партньори, ни задушава и прави напрегнати, угрижени и отпаднали.

8. Сменете фокуса

Оставете ситуацията, оттеглете се от неприятната случка или просто излезте за малко навън. За всяко важно решение са нужни време, спокойствие и трезва мисъл. Никое от тях не е налице, когато сте в момент на паника или стрес. Особено в моментите, в които просто се молим да оцелеем, пораженческото мислене и усещания ни правят още по – нещастни и тревожни. Да си дадем време за ясна преценка на случващото се и възможност да го видим от различни страни, е най – здравословното и правилно нещо, което можем да направим.

9. Направете нещо малко, но прекрасно за себе си

Подарете си масаж или… захарен памук! Посетете лунапарк, кино или някоя страхотна театрална постановка! Купете си онези щури сигнално жълти обеци, които толкова примамливо ви намигат от любимата витрина вече втори месец! Изяжте парче от любимата си торта! Онези малки радости от живота, не скъпите, а сладките изкушения, за които често не намирате време, улисани в забързаното ежедневие. Не се колебайте да си доставите някое дребно удоволствие, без да претегляте калориите или времето. Вие и спокойствието ви ги заслужавате!

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Шийла

Какво е да си смел и как се печелят приятели

iPhone

Тайният бутон на iPhone