Щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да работи правилно и да произвежда достатъчно тиреоиден хормон за нуждите на тялото ни. Ако не получаваме достатъчно йод, рискуваме хипотиреоидизъм или гуша – щитовидна жлеза, която се увеличава, за да компенсира недостига на хормони на щитовидната жлеза.
Твърде много йод може да бъде също толкова вреден за щитовидната жлеза, колкото и твърде малко. Трябва да внимавате с количествата, които приемате, но ако се храните балансирано, няма от какво да се притеснявате.
Вижте храните, които ще ви помогнат да поддържате щитовидната си жлеза здрава:
1. Йогурт
Количеството йод в млечните продукти е различно. То варира взависимост от добавките, които се дават на животните. Обикновеното, нискомаслено кисело мляко или гръцкото кисело мляко е добър източник – то може да съставлява около 50% от дневния ви прием на йод.
2. Бразилски орех
Бразилските орехи съдържат друго хранително вещество, което помага за регулирането на хормоните на щитовидната жлеза – селен. Той може да помогне за предотвратяване на дългосрочно увреждане на щитовидната жлеза при хора с проблеми, свързани с щитовидната жлеза, като болестта на Хашимото и болестта на Грейвс. Твърде много селен обаче може да причини „дъх на чесън“, загуба на коса, обезцветени нокти и дори сърдечна недостатъчност, така че, бъдете внимателни с него.
3. Мляко
Млякото и млечните продукти са сред най-добрите източници на йод. Напитките на растителна основа, използвани като заместители на млякото, като соеви и бадемови напитки, съдържат относително малки количества йод. Изпиването на 1 чаша нискомаслено мляко ще задоволи около една трета от дневните ви нужди от йод.
4. Пилешко и телешко месо
Цинкът е друго ключово хранително вещество за вашата щитовидна жлеза – тялото ви се нуждае от него, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза. Приемането на твърде малко цинк може да доведе до хипотиреоидизъм. Месата са добър източник на цинк и е хубаво да присъстват в ежедневното ви меню.
5. Риба и морски дарове
Тъй като йодът се намира в почвите и морската вода, рибата е друг добър източник на това хранително вещество. Поне веднъж седмично е желателно да имате риба в менюто си. Морските дарове – миди, омари, скариди, също са добър източник на йод. Порция от тях ще ви достави около 10% от препоръчителния прием.
6. Яйца
Едно голямо яйце съдържа около 16% йод и 20% селен, от който се нуждаете, което прави яйцата суперхрана за щитовидната жлеза. Голяма част от този йод и селен се намират в жълтъка.
7. Горски плодове
Храни с високо съдържание на антиоксиданти също са полезни за щитовидната ви жлеза. Те могат да помогнат за справяне с дисфункцията на щитовидната жлеза. Горските плодове са богати на антиоксиданти, фибри и имат сравнително естествена захар.
8. Кръстоцветни зеленчуци
Въпреки че кръстоцветните зеленчуци (броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле) съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които могат да попречат на производството на хормони на щитовидната жлеза от тялото ви във високи количества, е малко вероятно те да навредят на щитовидната жлеза, ако ядете нормални порции. Те са важни за здравословната диета и здравата щитовидна жлеза.
Прочетете още:
7 пребиотични храни и как те могат да помогнат на червата ви