in

ЕхаЕха СмяхСмях ЛюбовЛюбов ОМГОМГ СладкоСладко ПлачиПлачи ЯдосанЯдосан

8-те най-вредни навика за човешкия мозък

стрес

Много изследвания показват, че здравословният начин на живот и ангажирането в когнитивно стимулиращи дейности имат наистина силен ефект за забавяне на когнитивния спад и предотвратяване на деменция.

С някои навици можете да помогнете на вашия мозък да запази по-дълго паметта, вниманието, способността да разсъждавате и да решавате проблеми. От друга страна, някои чести навици могат да ви направят по-уязвими към проблеми с паметта и когнитивните функции в бъдеще. Ето кои са те:

1. Не спортувате

Липсата на достатъчно физическа активност може да ускори когнитивния упадък и като цяло да ни състари с годините. Спортът може да предотврати част от този спад. Проучване от 2020 г. установява, че когнитивният спад се наблюдава два пъти по-често сред неактивните възрастни на възраст 45 и повече години в сравнение с активните възрастни. Излседване от 2022 г. пък установява, че физическата активност е от полза за хипокампуса, част от мозъка, критична за паметта.

2. Седите по цял ден

Липсата на физическа активност може да допринесе за промени в мозъка, свързани с влошена памет. Разхождайте се 5 минути на всеки час, съветват учените. В проучване на спортната медицина от 2019 г. аспектите на когнитивната функция са се подобрили сред участниците, които са прекъсвали периодите на продължително седене.

3. Често се храните с нездравословни храни

Храните, които могат да увредят сърцето ви, могат да увредят и мозъка ви, а именно храни и напитки с високо съдържание на мазнини и захар. Според проучване на Алцхаймер от 2017 г. хората, които пият повече от една подсладена напитка всеки ден, имат по-малък обем на мозъка и постигат по-ниски резултати при тестове за памет, като и двете могат да показват потенциална болест на Алцхаймер в бъдеще. Здравословната диета може да запази мозъчната функция, включително паметта и скоростта на обработка.

4. Прекарвате много време сами

Самотата се свързва с когнитивен спад, докато ангажираността също ви помага да намерите цел и смисъл в живота. Общувайте с близките си хора всеки ден. Ако нямате възможност да ги видите, правете го по телефона. Срещайте се с приятели и посещавайте социални събития.

5. Не следите кръвното си налягане

Много здравословни за сърцето практики ще бъдат от полза и за мозъка ви. На първо място в списъка е поддържането на нормално кръвно налягане. Както високото, така и ниското кръвно налягане могат да окажат въздействие върху когнитивните ви функции. На най-основното ниво не достига достатъчно кръв до мозъка. Втвърдява и стеснява кръвоносните съдове. Може също така да причини промени в мозъчните клетки и невротрансмитерите.

6. Не спите достатъчно

Лошият и недостатъчен сън влошава умствените функции в дългосрочен план. Когато сте много изтощени, нямате същия фокус, както когато спите достатъчно и спортувате. Възрастните трябва да спят поне седем часа на нощ.

7. Стресирате се много

Различни проучвания свързват невротизма с когнитивен спад и дори с по-голям риск от деменция. Хроничният стрес също е свързан с по-малък обем на мозъка. Понякога не е възможно да намалите стреса, но доколкото можете, опитайте се да се отпуснете. Йогата може да ви помогне много в тази посока.

8. Нямате време за забавления

Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, проследява повече от 450 души на възраст над 75 години в продължение на пет години и установява, че тези, които се занимават с развлекателни дейности като настолни игри, четене, танци и судоку, са по-малко склонни да развият деменция, отколкото техните по-малко активни колеги. Намерете дейности, които ви харесват, и които ще правите няколко пъти всяка седмица.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

нелсън мандела

Нелсън Мандела – политикът, познат и обичан по целия свят

маникюр, коледа, нокти

10 свежи идеи за празничен маникюр