in

Нелсън Мандела – политикът, познат и обичан по целия свят

нелсън мандела
Снимка: Уикипедия

Познат и обичан по целия свят със своя ангажимент към мира, преговорите и помирението, Нелсън Ролихлахла Мандела е първият демократично избран президент на Южна Африка (1994-1999 г.). Той бе революционер и политически лидер срещу апартейда, както и филантроп с постоянна любов към децата. Мандела е роден в кралското семейство Коса на 18 юли 1918 г. и умира на 5 декември 2013 г.

Ролихлахла Мандела е роден в клана Мадиба в село Мвезо, Източен Кейп, на 18 юли 1918 г. Майка му е Нонкафи Носекени, а баща му е Нкоси Мфаканисва Гадла Мандела, главен съветник на действащия крал на народа Тембу, Джонгинтаба Далиндйебо. Всички членове на този клан могат да се наричат Мадиба. Мандела е наричан Мадиба в знак на уважение и обич.

Младият Нелсън посещава основно училище в Куну, където неговата учителка, г-ца Мдингейн, му дава името Нелсън, в съответствие с обичая да се дават на всички ученици „християнски“ имена.

Жените в живота на Мандела

Той е бил женен три пъти. За първи път е женен за Евелин Нтоко Масе през 1944 г. Те се разделят през 1955 г. и се развеждат през 1958 г. Двамата имат две дъщери и двама сина.

През юни 1958 г. Мандела се жени за Номзамо Уинифред Заниве Мадикизела. Те имат две дъщери – Зенани и Зиндзисва, но се развеждат през 1996 г.

На 80-ия си рожден ден през 1998 г. Нелсън Мандела се жени за Грака Машел, която довежда две деца и две доведени деца в брака.

Осъден на доживотен затвор

На 9 октомври 1963 г. Мандела се присъединява към други 10 съдени за саботаж в това, което става известно като процеса „Ривония“. В защитната си реч на 20 април 1964 г. той казва: „Аз съм се борил срещу бялото господство и съм се борил срещу черното господство. Ценях идеала за демократично и свободно общество, в което всички хора живеят заедно в хармония и с равни възможности. Това е идеал, за който се надявам да живея и да го постигна. Но ако се наложи, това е идеал, за който съм готов да умра“. На 12 юни 1964 г. Нелсън Мандела е осъден на доживотен затвор.

Мандела излежава 27 години в затвора и на 11 февруари 1990 г. той е освободен. През целия си живот се бори за изкореняване на расизма и за установяване на конституционна демокрация. Той пръв си представи Южна Африка, в която всички нейни граждани имат равни права ю, и където всеки възрастен ще има право да гласува за правителството по свой избор.

Мандела бе воден от непоклатимата вяра в равенството на всички хора и решимостта си да свали системата на апартейд в Южна Африка. Той помага за организирането и ръководенето на много мирни кампании, но след насилствени смущения от страна на държавата и обявяването извън закона на опозиционните организации, за него и неговите другари става ясно, че мирният протест е невъзможен. През 1961 г. те решават да се обърнат към въоръжена борба и създават Umkhonto weSizwe (Копието на нацията) – известно още като MK – като армия на борците за свобода. Освободителните движения допринасят за свободата на всички хора на Южна Африка.

Първият демократично избран президент на Южна Африка

На 10 май 1994 г. Мандела е встъпил в длъжност като първият демократично избран президент на Южна Африка. Той се оттегля през 1999 г. след един президентски мандат, за да посвети пенсионирането си на широк кръг от благотворителни дейности.

Мандела помага за основаването на Младежката лига на Африканския национален конгрес през 1944 г. Той също така помага през 1961 г. за създаването на Umkhonto weSizwe, въоръженото крило на Африканския национален конгрес и става първият му главнокомандващ. Когато е президент на Южна Африка, той основава Детския фонд на Нелсън Мандела и дарява една трета от заплатата си всеки месец на организацията.

През 1999 г., след като се оттегля от президентския пост, той стартира фондация „Нелсън Мандела“ като постпрезидентски офис и благотворителна организация за подпомагане на различни каузи. През 2003 г. той основава фондация Мандела Роудс, за да подпомага студенти следдипломна квалификация от цяла Африка да продължат обучението си. Той също така създава Института Мандела за образование и развитие на селските райони.

Мандела умира на 95-годишна възраст в дома си в Йоханесбург на 5 декември 2013 г. В знак на признание за рождения му ден на 18 юли 2009 г., с единодушно решение на Общото събрание на ООН, се отбелязва Международният ден на Нелсън Мандела.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Зорница София: Шампиони сме в това да ставаме нещастни бързо

стрес

8-те най-вредни навика за човешкия мозък