in

8 правила на здравословното хранене

Яжте това, не яжте онова! Избягвайте Е-тата, внимавайте с калориите! Въглехидратите са вредни, белтъците – полезни! Светът е голям и подобни хранителни съвети ни дебнат отвсякъде. Няма лошо. Те обаче са свързани предимно с това какво трябва да ядем, а не… как да го ядем. Оказва се всъщност, че двете групи правила са като кокошката и яйцето – взаимно свързани и еднакво важни. Как ядем онова, което експертите по хранене ни препоръчват, е също толкова важно. Как да приемаме храната, за да има полза, а не вреда от нея? Ето няколко важни правила:

 

 1. Хранете се през определени часовe

Morning coffee, granola breakfast, alarm clock

Добре е да се спазва ред в храненето, тоест да се храните в определени часове на деня, а не  по всяко време, когато ви хрумне. Както сърцето, белите дробове, бъбреците, така и стомахът има свой ритъм. Той се пълни и изпразва и му е нужно време за почивка, преди да бъде натоварен отново. Според някои експерти по хранене е добре интервалите на приемане на храна да бъдат около 5 часа, а според други – 4 са достатъчни. В този период стомахът се изпразва напълно и се подготвя за приемането на нова храна. Честото похапване между храненията води до по-усилена работа на стомашните жлези и по-бързото им изтощаване, както и до непълното разграждане на храната. Това от своя страна предизвиква гнилостни процеси и увеличава вероятността от заболявания на стомашно-чревния тракт. Някои диетолози дори съветват да не се приема храна в интервал от 12-14 часа. Това означава пропускане на закуската или вечерята, но има благотворно влияние върху пречистването на стомаха.

 

 1. Дъвчете продължително

Closeup image of a woman eating a Caesar salad

За да се усвои храната от организма, трябва да бъде смляна добре, както механически, така и химически. Колкото по-добре е смляна храната, толкова по-добре хранителните сокове проникват в нея. Слюнката съдържа вещество, наречено птиалин, което превръща нишестето в захар, която е нужна за подхранване на мозъка. Затова според някои диетолози добре е всяка хапка да се сдъвква средно 40 пъти. Това подължителното дъвкане спомага от храната да се извлекат максимум полезни вещества. Това от своя страна успешно регулира количеството приета храна и ще ви предпази от преяждане.

 

 1. Бъдете в добро настроение, когато се храните

Beautiful happy couple eating their breakfast

Има изследвания, които доказват, че настроението при хранене влияе върху доброто смилане на храната. В състояние на стрес, страх, скръб, гняв, стомахът престава да работи и да произвежда сокове. Тогава храната стои дълго неразградена и започва да ферментира и да се разлага. Така от храна се превръща в отрова. Затова е добре да се храните, когато сте спокойни, щастливи, удовлетворени от деня, а не когато сте ядосани, напрегнати или прекалено натоварени с работа.

 

 1. Хранете се бавно

healthy food

Бавното хранене е от съществено значение за доброто и правилно усвояване на храната. Още руският академик Павлов, известен с учението за условните рефлекси и „кучето на Павлов”, е установил, че когато човек се храни бавно, стомахът изпуска повече доброкачествени сокове и смила храната по-бързо. И обратно – бързото хранене не позволява да бъдат произведени достатъчно стомашни сокове, които да извлекат най-доброто от храната.

 

 1. Придържайте се към сходна храна по време на едно ядене

healthy breakfast

Пак академик Павлов е открил, че стомахът отделя различни сокове за различните храни, а също – и при различни душевни състояния. Затова съветва храната да не се състои от много различни блюда при едно хранене, за да може стомахът „да се настрои” към определен „хранителен тон”.

 

 1. Хранете се съобразно нуждите на тялото

Healthy food concept

Количеството приета храна на едно ядене трябва да е съобразено с възрастта и активността на човека. Децата и хората, които упражняват физически труд, се нуждаят от повече храна, отколкото възрастни хора или такива, водещи заседнал живот. Колкото повече остарява човек, толкова повече вътрешните органи отслабват. Затова не трябва да се обременяват с излишна работа.

 

 1. Поне веднъж дневно яжте „груба” храна, богата на фибри

Products rich in fiber. Healthy diet food

Фибрите са от съществено значение за доброто смилане на храната. Твърдата храна и фибрите действат добре като активират власинките на червата. Ако власинките не работят, червата стават лениви. Това води до запек, както и до по-малоценно усвояване на хранителните вещества. Затова всеки ден трябва да се яде храна, която съдържа достатъчно фибри. Такива храни са зърнените, бобовите и плодовете, но не фрешовете.

 

 1. Пийте вода, но не по време на ядене

Attractive woman drinking water

Без вода животът е немислим. Тя е необходима за образуването на стомашните сокове. Тя чисти вредните вещества от клетките. Когато не приемаме достатъчно количество вода, червата и бъбреците стават по-лениви, потим се по-малко, а това задържа токсините в тялото. Тяло, което не поема достатъчно количество вода, прибягва до течностите в червата, изсмуква ги и вкарва в кръвта много от отровите, образували се там при гниене на храната – особено в дебелото черво. Затова пийте колкото може повече вода. Но не и по време на ядене! Когато поемате вода по време на хранене, това ще разреди стомашните сокове и ще направи дъвченето по-лениво.

Loading

 • Спазвате ли поне част от тези правила?

  healthy food

  Споделете вашето мнение с нас

  • Yes
  • No

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 неостаряващи модни съвета от Ив Сен Лоран

Как да се справим с депресията?