in

Как да се справим с депресията?

Депресията е често срещано медицинско заболяване, което оказва негативно влияние върху чувствата, мислите и емоциите ни. Отрицателните емоции при депресията надделяват и това оказва негативно влияние върху отнишенията с най-близките ни хора, работата ни и целия външен свят.

Най-често срещаните фактори за депресивни състояния са загуба на близък човек, развод, уволнение от работа, влошени отношения в семейството. Здравословни проблеми, като намалена функция на щитовидната жлеза, или странични ефекти от анти-епилептични лекарства, също могат да причинят депресия.

Не винаги трябва да се случи нещо лошо, за да изпаднем в депресия. Тя може да ни застигне дори когато нямаме никакви съществени проблеми, а понякога и когато наскоро сме преживели прекалено много положителни емоции и в момента сме в застой и не ни се случва нищо кой знае какво.

Когато депресията е лека, има голям шанс да се справите сами с проблема. Ако обаче не успеете, желателно е да потърсите медицинска помощ.

 

Направете нещо за себе си, което ще ви накара да се почувствате добре

Когато не се чувствате добре в кожата си и целият свят ви дразни, отидете на масаж, на фризьор, на маникюр, йога, плуване, или на място, което ще ви накара да се чувствате добре. Поглезете се с нещо, което обичате и знаете, че ще повлие положително на вашето настроение.

 

Не спирайте да се срещате с приятели

Въпреки лошото ви настроение, не се отказвайте да излизате с приятели и да прекарвате време със семейството си. Хората, които обичате, ще ви накарат да се почувствате по-добре. Ако това не стане, може да споделите какво ви тревожи на човек, на когото вярвате. Той ще ви накара да погледнете ситуацията от друг ъгъл и да чуете друга гледна точка, което ще ви помогне да разберете къде е проблемът.

 

Спортувайте

Според редица проучвания физическата активност намалява с до 20% тревожните и депресивни състояния. Тренировките променят изцяло биохимията в мозъка. Когато спортуваме, се отделят хормони и вещества, свързани с чувството на удоволствие и щастие. Спортът подобрява самочувствието ни и прави по-отговорни и организирани. Ако не обичате да спортувате, разходките или карането на колело, са добра алтернатива.

 

Излагайте се на слънце

Слънчевата светлина увеличава нивата на серотонин в организма. Излагането на слънце дори за 15 минути ще повиши хормона на щастие и ще повлияе положително на настроението ви.

 

Обърнете внимание на храната

Това, което ядете, оказва влияние върху начина, по който се чувствате. Ограничете приемането на кофеин, алкохол, транс-мазнини и храни с високи химически консерванти на хормони. Те оказват неблагоприятно влияние на мозъка и настроението ви.

Loading

  • Чувствате ли се удовлетворени от живота си?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Yes
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 правила на здравословното хранене

Едно незабравимо лято от Сю Муркрофт