in

7 правила за щастливи деца

Когато става дума за децата, родителите рядко мислят за щастието. Те мислят дали ще станат успешни, как се справят в сравнение с другите деца, в кое училище е най-добре да учат, дали да играят футбол или тенис, на какви извънкласни дейности да ги запишат, дали ще спечелят състезанието по математика и всякакви такива важни въпроси.

Несъмнено родителството не е лесна работа и всеки родител иска най-доброто за детето си, но не всичко се върти около доброто образование и светлото бъдеще. Нещото, за което родителите рядко се замислят, е дали децата им са щастливи.

Преди време детството беше изпълнено с игри навън и почти никаква телевизия. Децата можеха да се забавляват с елементарни неща, като кашон и клони от дървета. Играта, ученето и социализирането се случваха естествено и едновременно и най-важното – детството беше изпълнено със смях и усмивки.

Днес животът е по-сложен. Всичко е планирано до най-малкия детайл, денят е прецизно разграфен и децата следват стриктно този график – училище, уроци, спорт, домашни…

Не може да се каже, че като цяло децата не са щастливи. Все още има деца, които имат свободно и щастливо детство, тичат навън и не живеят живот като на възрастен. Но има и такива, които от 2-годишни следват плана за действие на родителите си, а това е тъжно.

Родителите имат толкова неща за вършене, че просто не намират време да се съсредоточат върху щастието на децата, а то е толкова просто. Ето кои са нещата, които правят едно дете щастливо:

1. Да яде навреме 

Това звучи твърде елементарно, но е важно. Помислете вие как се чувствате, когато не сте яли цял ден и умирате от глад. Така се чувстват децата, когато пропуснат следобедната си закуска или вечерята им се забави с два часа. За да имате спокойно и щастливо дете, просто не допускайте да прегладнява. Редовното хранене е важно за децата.

2. Да се наспива 

Сънят и храната са сред основните нужди на хората. Нещата са прости – ако едно дете се е нахранило и се е наспало, то ще бъде щастливо и доволно. Когато децата са изморени, стават кисели. За да избегнете това, създайте режим на съня.

3. Да играе без инструкции 

Понякога възрастните забравят, че едно от най-важните неща за едно дете е да играе. Въпреки забързания живот, който всички живеем, намирайте време за игра всеки ден. Това развива въображението на детето и е изключително полезно. Оставяйте го просто да играе, без условия, без забрани, без прекален контрол.

4. Да му бъде позволено да изразява емоциите си 

Децата крещят, когато се ядосат. Плачат, когато са тъжни. Може дори да тропат с крак и да се тръшкат, когато не са сигурни какво чувстват. Оставете детето да изразява емоциите си. Докато са малки, те не знаят как да се справят с тях, затова просто трябва да ги изразяват. По-добре е детето ви да избухва на публични места, вместо после цял живот да потиска емоциите си.

5. Да има възможността да взима решения

Децата имат много малко контрол върху живота си. Постоянно им се казва къде да отидат, какво да направят, какво да ядат и т.н. Ако накарате детето си да се чувства значимо, като му давате възможността да прави някои избори, то ще бъде щастливо.

Позволявайте му само да избира дрехите си, например. Позволете му да избере храната за вечеря. Попитайте го на какъв спорт иска да ходи. Давайте му право на избор и ще получавате само усмивки в замяна.

6. Да се чувства чуто и разбрано

Децата са много интуитивни. Те могат да разберат кога родителите не ги слушат и отговарят по инерция. Слушайте детето внимателно, когато ви разказва нещо, било то едночасов разказ за анимационен герой или за новите неща, които е научило в училище. Това повишава самочувствието на децата и ги кара да се чувстват добре. Да слушате детето си е най-добрият начин да изградите силна и стабилна връзка помежду си.

7. Да усеща безусловната ви любов 

Въпреки всички изброени дотук неща, най-важното е просто да обичате детето си и да му го показвате ежедневно. Дори когато му повторите нещо 100 пъти и не ви послуша, дори когато счупи ценна за вас вещ, дори когато прави сцени и се тръшка. Детето ви има нужда от любов, това е всичко.

  • Следвате ли тези правила?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Сватби в къщата“ – поезия на бруталното всекидневие

10 от най-интересните забрани в различни европейски държави