in

10 от най-интересните забрани в различни европейски държави

Как да разберете кое е законно и кое не? Дори най-стриктните по отношение на правилата граждани не знаят всички закони и има моменти, в които се замислят кое е позволено и кое не. Трябва да бъдете внимателни, особено когато пътувате в друга европейска държава.

Например, наскоро Италия прие закон, който забранява да се сяда на Испанските стълби в Рим. В Чинкуе Тере могат да ви глобят ако носите джапанки, а в Сардиния за вземане на пясък от плажа. И това не е само в Италия. На много места в Европа има забрани и глоби за най-различни неща. Турист в Майорка например беше глобен със 100 евро за покупка на стоки от нелегален уличен търговец.

Вижте 17 забрани в различни държави на Стария континент, някои от които ще ви изненадат:

1. Кражба на пясък от Сардиния

Както вече споменахме, в Сардиния е забранено да взимате пясък от плажа. Още през 2017 г. властите там приемат закон, който предвижда глоби до 3000 евро за подобно деяние.

2. Внасяне на фалшиви стоки във Франция

Франция забранява внасянето на фалшиви стоки в страната. Туристите могат да бъдат глобени до 300 000 евро за такова нарушение. Австрия, Ирландия и Хърватия са също толкова строги по отношение на стоки – ментета.

3. Носене на бански по улиците в Майорка и пиене на алкохол на улицата

В Майорка, хърватските градове Сплит и Хвар е забранено да се разхождате по бански на улицата. Властите в Майорка могат да налагат глоби на туристи, които носят бански далеч от плажа. Забранено е и пиенето на алкохол на улицата. Туристите и местните жители могат да бъдат глобени с до 600 евро ако бъдат хванати да пият на улицата.

4. Пикаене в океана в Португалия

В Португалия има странен закон, който гласи, че можете да бъдете арестувани ако използвате океана като тоалетна. Не е ясно обаче как ще ви хванат в подобно провинение.

5. Да си направите селфи в центъра на Милано

В центъра на Милано наскоро бяха забранени селфи стиковете, стъклените бутилки и камионите за храна. Властите в италианския град се опитват да ограничат боклука и антисоциалното поведение. Ако искате да се снимате там, по-добре помолете някой друг да го направи.

6. Носенето на токчета на исторически места в Гърция

В някои гръцки археологически обекти, сред които и Акропола, носенето на токчета е забранено. Запазете официалните си тоалети за вечеря и си сложете удобни ниски обувки за през деня, ако планирате да посещавате исторически места в Гърция.

7. Шофиране по сандали в Испания

Да шофирате по сандали или джапанки в Испания е криминално престъпление, което се наказва с глоба от 200 евро. Властите там настояват шофьорите да носят подходящи обувки, когато шофират.

8. Да останете без гориво по германска магистрала

В Германия се смята за незаконно да останете без гориво, ако шофирате по магистрала. Затова ако пътувате в страната, се уверете, че резервоарът ви е пълен. Също така трябва да внимавате със светофарите. Ако тръгнете преди светлината да стане зелена, можете да бъдете глобени с 5-10 евро.

9. Целувки на гара в Манчестър, Англия и Франция

Двойките нямат право да се целуват на гарите в английския град Манчестър и във Франция. Причината е закъснения на пътниците и на железопътния транспорт.

10. Да ходите гол в Швейцария

Швейцарски съд забрани да се ходи без дрехи в страната. Това се случи след като германец мина гол покрай семейство, което си прави пикник близо до швейцарските Алпи. Голият туризъм бе започнал да става много популярен преди решението на съда.

Loading

  • Коя забрана ви се струва най-странна?

    Ancient Temple Greek Ruins Acropolis
    • Целуването на гара
    • Пикаенето в океана
    • Носенето на ментета във Франция
    • Селфи в центъра на Милано
    • Да ти свърши горивото в Германия
    • Носенето на токчета на исторически места
    • Кражбата на пясък

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 правила за щастливи деца

Ползите от „сух“ януари