Малините са едни от най-популярните плодове в света. Те са вкусни, ароматни и се отглеждат в много региони, като най-често срещаният вид е червената малина. Освен, че са приятен плод, малините са много полезни и честата им консумация никак няма да ви навреди. Напротив!
Вижте 6 причини защо малините трябва да присъстват по-често в менюто ви:
1. Богати са на фибри
Малините са богати на фибри и една чашка на ден може да ви осигури необходимото количество за деня витамин С, витамин В6, витамин А, калций, цинк рибофлавин и тиамин.
2. Подобряват кръвообращението
Този вкусен червен плод е полезен за сърцето, тъй като съдържа антоцианини, за които е доказано, че потискат възпалението и са свързани със сърдечно-съдови заболявания. Според някои изследвания, редовната консумация на малини подобрява здравето на кръвоносните съдове и кръвообращението.
3. Поддържат здравословно тегло
Малините са естествено богати на фибри и помагат за поддържане на здравословно тегло. Те нямат мазнини, а минералът манган засилва метаболизма и изгаря по-бързо мазнините.
4. Поддържат нивата на холестерола
Червеният плод с тръпчив вкус помага за поддържане на нивата на холестерола, като намалява общите серумни и липопротеинови концентрации на холестерол с ниска плътност.
5. Забавят процеса на стареене
Благодарение на антиоксидантите, малините помагат за намаляване на признаците на стареене. Те също така съдържат полифеноли, които имат противовъзпалително действие и голямо количество фолиева киселина, която е важна за синтеза на червените кръвни клетки, пренасящи кислород до всяка клетка в тялото.
6. Подобряват храносмилането и паметта
Добавянето на малини към менюто ви ще подобри храносмилането ви, а съдържанието на фитонутриенти в тях подобрява функцията на мозъка и когнитивния спад, свързан с възрастта.
-
Обичате ли малини?