in

ЛюбовЛюбов

6 начина да се справим със стреса в ежедневието

Живеем във времена, когато стресът е ежедневие. Напоследък нараства броят на хората, търсещи подкрепа и терапия за своите социални и психични проблеми. „Тази тенденция изисква от нас, психотерапевти и консултанти, по-задълбочено вникване в конкретните и специфични проблеми на всеки един отделен пациент“, твърди психологът Михайлина Абрашева. От 11 години тя се занимава и обучава под различна форма в областта на психотерапията.

„Дългогодишната работа като ПР специалист преди това ми показа, че хората имат огромна потребност да се научат как да се грижат за себе си – като единство на тяло, разум и психика, и как да общуват със света и другите“, убедена е Абрашева. Привърженик е на психоанализата на Карл Густав Юнг и логотерапията на Виктор Франкъл. Работи с възрастни, тинейджъри и деца, които имат трудности в една или повече сфери от живота си.

Eто и нейните съвети, с които можем да подобрим психиката ни в състояние на прегаряне:

1. Слушайте любима музика всеки ден

Всеки ден намирайте време поне за 15-30 минути слушане на приятна музика, няма значение каква е, стига тя да се харесва. Изследванията показват, че музиката има силно терапевтично действие върху мозъка и организма и помага за възстановяване на нервната система.

2. Четете позитивни неща

Отделяйте по 5-10 минути на ден за четене на текст, който е любим или ви вдъхновява, или просто статия, която ви харесва и е различна от делови материали. Доказано е, че 10 минути четене понижава стреса и освежава мисленето. Четенето намалява нивата на стрес до 68%. Може да съчетаете времето за четене с времето за слушане на музика. Така ефектът от почивката за нервната система ще е по-голям.

3. Медитирайте

Медитации – най-добрата техника за медитация е дишането. Затворете се очи и дишайте бавно и дълбоко. Желателно е да не се мислите за нищо, най-вече за това, което е довело до нервно напрежение. Медитирайте при всеки удобен момент на работа. Може да го правите на бюрото, в залата за отдих или срещи, може да излезете навън за 5 минути или просто да се разходите до кафе машината. Всички отвличащи от стреса и напрежението дейности могат да се смятат за медитация и са полезни за ограничаване на емоционалната нестабилност.

4. Разхождайте се

Намирайте време за разходки навън. В обедната почивка ако имате възможност, отделете време за кратка разходка. Ако нямате тази възможност, ходете пеша до работа или поне част от пътя изминавайте ходейки пеша.

5. Ритуали за отпускане

Хубаво е вечер да си създадете ритуал за отпускане – дали ще бъде топла вана, по-дълга медитация, изпиване на чаша чай или топло мляко, няма никакво значение. Важното е да направите нещо за себе си.

6. Упражнения сутрин

Няма по-хубаво нещо от това да започнете деня с упражнения, дори и да са най-елементарни. 10-15 минути физически упражнения помагат за изхвърляне на стреса и дават по-добър тонус за деня.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-популярните чайове по света

5 модни урока от французойките