in

ЕхаЕха

5 причини да ядете по-често пащърнак

Пащърнакът е кореноплоден зеленчук с богат хранителен профил. Той има поразителна прилика с моркова и единственият начин да ги различите, е цветът. Вкусът на суровия пащърнак е нещо между морков и картоф с мирис на пресен магданоз.

Честата консумация на този интересен зеленчук помага за укрепване здравето на сърцето, предотвратяване на вродени дефекти, подобряване на храносмилането и функцията на имунната система. Вижте повече за ползите на този богат на фибри, калий и фолиева киселина зеленчук.

Ползи:

1. Подобрява здравето на сърцето

Пащърнакът е чудесен източник на калий и има много благоприятно влияние върху сърцето. Редовният прием на пащърнак може да противодейства на инфаркт и коронарна болест на сърцето.

Редица проучвания показват, че редовният прием на калий намалява със 17% риска от сърдечни заболявания и увеличава продължителността на живота с над 5 години. А пащърнакът съдържа този минерал в изобилие.

Консумацията му помага и за регулиране на нивата на кръвното налягане и предотвратяване на сърдечни заболявания, а фибрите могат да понижат нивата на лошия холестерол.

2. Предотвратява вродени дефекти

Пащърнакът е добър източник на фолиева киселина – хранително вещество, което може да намали риска от вродени дефекти на гръбначния мозък и мозъка с до 70%. Най-опасният от тях е спина бифида, при който бебето се ражда с част от гръбначния мозък извън тялото.

3. Подобрява храносмилането

Наличието на фибри прави пащърнака идеална храна за хора със храносмилателни проблеми. Фибрите, които съдържа, са разтворими и улесняват здравословното преминаване на храната през храносмилателния тракт. Те също така предпазват от запек и други стомашно-чревни заболявания.

4. Подсилва имунитета

Пащърнакът е богат също така на Витамин С, което подсилва имунната система и е важно за синтеза на колаген, който е важен за косата, кожата и ноктите. Утановено е, че витамин С действа благоприятно върху системни и респираторни инфекции. Дефицитът на витамин С се свързва с нарушен имунитет.

5. Помага в борбата с килограмите

Пащърнакът съдържа малко калории и намалява чувството за глад, тъй като спира освобождаването на герлин (един от хормоните на глада). Зеленчукът действа благоприятно върху метаболизма и помага за извличането на най-полезните вещества от храната.

Странични ефекти

Пащърнакът може да причини алергии при някои хора. Ако почувствате обрив, усещане за парене по устните, устата или гърлото, трябва да се консултирате с вашия лекар. Консумирайте само корена на зеленчука и избягвайте листата, тъй като могат да причинят образуване на мехури по кожата. Избягвайте също дивия пащърнак, тъй като листата му са токсични.

Loading

  • Обичате ли пащърнак?

    Fresh root parsley
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ловецът на пеперуди

„Ловецът на пеперуди“ – на границата между живота и смъртта

Велика събота е, последният ден от Страстната седмица