in

„Ловецът на пеперуди“ – на границата между живота и смъртта

Ловецът на пеперуди

Романът на Константин Константинов „Ловецът на пеперуди“ възкресява възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните обитатели. Сюжетът се гради на народното поверие, че когато човек умре, на другия ден идва пеперуда, която каца на гроба и отнася душата на мъртвеца.

Книгата проследява историята на изчезналия вече дунавски остров Ада Кале, съдбата и приключенията на чудатия артист и убиец Лазар Караиванов, събрал с много любов и смърт своята колекция от пеперуди.

Всяка една от пеперудите в романа е огледален образ на починалия. Истински калейдоскоп от човешки души от цялата земна география. На границата между живота и смъртта всеки от тях намира своя път към безсмъртието. Най-ценната, 88-ата пеперуда, идва за главния герой Лазар Караиванов (Костуро).

Романът „Ловецът на пеперуди“ едновременно е авантюристичен и философски. В него има шеметни приключения, но и много мъдрост. Понякога тази мъдрост е изказана само с няколко думи – като тези: „Всеки човек променя повече или по-малко тоя свят… и заслужава, дори да няма гроб, името му да остане издълбано върху камък“.

За автора:

Костадин Костадинов е роден на 14 ноември 1960 година в Радомир. Завършва Българска филология в СУ „Кл. Охридски“, няколко години работи като журналист. През 1990 година става основател и съсобственик на Издателска къща „Пан“.

Костадинов дебютира през 1991 година с книгата „Резерват за розови пеликани“. Вторият му сборник разкази и повести – „Заливът на Ифигения“, излиза четвърт век по-късно. По негови сценарии са снимани игралните филми „Резерват за розови пеликани“ (2003) и „Легенда за белия глиган“ (2004).

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Симнел кейк

Симнел кейк- английски великденски десерт

5 причини да ядете по-често пащърнак