in

5 ефективни начина да спрете хъркането

хъркане

Хъркането е неприятен звук, който засяга над половината от мъжете и жените по света. То възниква когато дишаме и потокът от въздух кара тъканите в задната част на гърлото да вибрират. То е резултат от това, че въздухът не може да преминава свободно през носа и гърлото.

В повечето случаи хората не осъзнават, че хъркат. Когато вдишвате и издишвате, докато спите, мускулите на врата ви понякога се отпускат твърде много и това води до стесняване на дихателните пътища, което води до обезпокоителния звук, наречен хъркане.

Причините за хъркането може да включват запушен носов проход поради настинка през зимата. Може да се дължи и на медицинско състояние като сънна апнея, за което ще трябва да се консултирате с лекар. Но най-често хъркането се причинява от сън в неправилна поза или прекомерна консумация на алкохол преди сън. Така че това е проблем, който може да бъде коригиран.

Това може да се случи на всеки един етап от съня, но е неприятно за човека до вас и може да наруши качеството му на съня. Днес ще ви разкажем за няколко техники, които може да ви помогнат да се справите с този неприятен проблем.

Ето и няколко съвета как да спрем хъркането по време на сън:

1. Променете позицията на сън

Ако хъркате редовно, най-вероятно спите често по гръб. Спането по гръб води до извиване на езика назад, което частично блокира дихателните пътища и води до хъркане. Така че, ако това е причината за вашето хъркане, тогава спането на една страна ще ви помогне да спрете хъркането.

2. Намалете теглото си

Ако попадате в категорията с наднормено тегло или затлъстяване, това също може да причини хъркане. Наднорменото тегло означава, че имате повече тъкани в гърлото си, което води до тесни дихателни пътища. Отслабването ще ви помогне да намалите тъканите и по този начин да спрете да хъркате.

3. Избягвайте алкохол преди сън

Трябва да избягвате употребата на алкохол поне 3-4 часа преди сън, тъй като алкохолът отпуска мускулите на гърлото ви повече от обикновено, което отново води до стесняване на дихателните пътища и следователно причинява хъркане. Алкохолът също ще промени начина ви на сън, така че е най-добре да го избягвате през нощта.

4. Наспивайте се добре

Липсата на сън също е основна причина за хъркането, така че се уверете, че спите достатъчно, като почивате поне 6-8 часа. Получаването на качествен сън е необходимо не само за спиране на хъркането, но също така ще поддържа цялостния ви ум и тяло здрави и активни.

5. Поставете допълнителна възглавница

Използването на допълнителна възглавница под главата ви или по някакъв начин леко повдигане на главата ви ще гарантира, че дихателните ви пътища не са прекалено отпуснати. Тази позиция ще гарантира, че няма запушване на дихателните пътища и следователно няма хъркане.

Това са най-ефективните начини да спрете хъркането. Някои други техники като спиране на пушенето или избягване на успокоителни или използване на назални ленти също ще ви помогнат да спрете хъркането.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Шарл Перо

Шарл Перо, който доказа, че никога не е късно да сбъднеш мечтите си

Петък 13 е – хвърлете сол зад гърба си, пипнете дърво