in

ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Шарл Перо, който доказа, че никога не е късно да сбъднеш мечтите си

Шарл Перо
Снимка: Уикипедия

Едва ли има човек, който да не се е пренасял в приказния свят на Шарл Перо. „Спящата красавица“, „Червената шапчица“, „Котаракът в чизми“, „Магарешката кожа“, „Малечко-Палечко“ и много други са едва малка част от детството на всеки от нас. По тази причина често наричат талантливия французин „бащата на приказката“.

Малцина знаят, че Шарл Перо започва да пише детски приказки, когато е на 55 години. Така той доказва, че никога не е късно човек да сбъдне мечтите си. На 12 януари честваме 395 години от рождението му.

По образование Перо е юрист, работи в кралския двор в Париж. Той е сред приятелите и доверениците на Краля Слънце – Луи IV. Около 1660 година Шарл Перо започва да развива литературния си талант, а през 1671 г. е избран за член на Френската академия на науките.

Писателят проучва и преработва в достъпен за деца вид редица устни народни приказки. В един момент решава да ги събере в книга, от името на сина си Пиер Дарманкур, и я посвещава на Мадмуазел, племенница на Краля Слънце. Всичките му приказки завършват с нравоучителни стихове. В устното народно творчество Шарл Перо открива разнородни сюжети и образи за създаване на нови художествени произведения.

Приказките не само нарушават традициите на класицизма, сковаващи развитието на литературата, но и критикуват от позицията на буржоазията аристократичните предразсъдъци.

Истината за „Червената шапчица“

Оригиналната версия на „Червената шапчица“ на Шарл Перо е далеч от подобрената, в която има хепи енд. Фабулата на французина може да се нарече кръвожадна – червената шапчица е млада дама, която пита вълка как да стигне до къщата на баба си. Звярът я упътва грешно, причва я в гората и я изяжда. И тук приказката свършва, а поуката на Шарл Перо е – не говори с непознати и не приемай съвети от тях.

Именно това е основната цел на творбите му –  да съдържат поуки за малки и големи и да отговарят на моралните нужди на хората от онова време. Почти 4 века по-късно те все още са актуални, оформят представите ни за добро и зло, семейство и дом, чест и достойнство.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

син на ескобар

Какво е да израснеш като „Син на Ескобар“

хъркане

5 ефективни начина да спрете хъркането