in

Загадката Клеопатра – чар, ум и власт

Снимка: Уикипедия

„Красотата на тази жена не е това, което се нарича несравнима и поразителна от пръв поглед. Но нейната привлекателност се отличаваше с неустоим чар и осанката й, съчетана с огромна харизма, която се проявява във всяка дума, във всяко движение, здраво грабва душата ти“. Така древногръцкият историк Плутарх описва Клеопатра. Една от най-известните жени от древността е родена на 24 ноември 69 г. пр. Хр. Векове наред тя продължава да бъде една от най-великите загадки в историята, около която има повече легенди, отколкото факти.

Дълго време се смята, че тя е фатална красавица. Учени обаче твърдят, че Клеопатра не е била неустоима хубавица. Особено прославен е носът й – нови изследвания на черепа на предполагаемата й сестра Арсиноя показват, че носът й е с класическа форма, смятана днес за симетрична и естетична. Клеопатра обаче е чаровна, умее е да води разговор така, че е омайва събеседниците си с остроумието и духа си.

Според легендата тя прави бани с магарешко мляко. По нейно време то е вид козметично средство. Само че няма исторически доказателства, че владетелката се къпе в мляко.

Клеопатра се омъжва за двама от братята си. В египетските династии женитбите между брат и сестра са задължителни, тъй като сама жена не може да управлява страната. Владетелката нямаскрупули да отстранява противниците си. Смята се, че разчиства сметки включително с членове на семейството си. След смъртта на Юлий Цезар не се поколебава да отстрани сестра си Арсиноя, но как точно, не се знае.

Клеопатра влиза не само в политически съюз с новата суперсила Рим. Известна е легендата за първата й среща с Юлий Цезар – тя се появява в палатите му, увита в килим. Любовница е на Цезар и му ражда син. След смъртта на Цезар Клеопатра завладява и сърцето на Марк Антоний и има три деца от него.

По нейно време са издигнати редица архитектурни бижута. По нейна заповед на Александрийското пристанище е издигнат пищен храм в памет на Цезар. Неотдавна бяха разкрити останки от основите му.

Клеопатра управлява Египет 21 години и не позволява страната да падне във владение на Римската империя.

Голяма мистерия е и смъртта й. Най-убедително се налага версията, че Клеопатра се самоубива със Свещената кобра, нейната пазителка, дарена й от храма на Слънцето. Други твърдят, че се самоубива, като драска ръката си с гребен, намазан с отрова. Съвременният немски учен Кристоф Шефър твърди, че Клеопатра е взела отровна смес от опиум и хмел. Известно е, че египетската царица е починала през 30 г. пр. Хр. Години наред се смяташе, че причината за смъртта й е ухапване от египетска кобра, но учените вече са убедени, че смъртта на Клеопатра е причинена от отрова, която не е змийска.

Легендарната царица влиза в историята не толкова като известна красавица, а като твърд политик, който дълго време не допуска Рим да завладее Египет.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.1k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Евтим Евтимов: Имах трудни любови

Какво се крие зад красотата на балета