in

Как от дете с наднормено дете тя се превръща във възрастен с осъзнато отношение към храната: Историята на Анна

В предишната си книга „Здравословно, вкусно, БОХО с Анна“ авторката Анна Стойкова – бохо магьосницата на веган кухнята, звездата от MastefChef, позната още като Веганна, споделя подробно историята си по пътя към промяната. Тя обяснява как от дете с наднормено тегло прави плавен и така нужен преход към осъзнат възрастен, който се интересува от здравословния начин на живот, обича здравословната храна и се стреми да зарежда тялото си именно с такава. Като заклет любител на сладкото, имащ способността да оцелее единствено на шоколад, ако трябва да избере една храна, която да яде до края на живота си, няма как да не се научи да хапва любимите десерти по правилния начин. Както, разбира се, и да създаде втората си книга – „Любими бохо десерти“, посветена изцяло на най-голямата й страст – сладките изкушения, но в здравословен вариант.

Но да се върнем малко по-назад във времето, когато тепърва Анна започва да готви през студентските години. „Истината е, че кулинарната ми страст бе разпалена именно от първите ми опити в приготвянето на най-различни сладкиши. Бях ги виждала по телевизията от кулинарни предавания, които обичахме да гледаме с мама и татко у дома. Имах и записани в тефтера от почти всяко посещение при баба, която карах да ми диктува рецептите си за тиквеник или ябълков сладкиш с по-малко захар“, спомня си тя.

Най-любимото й време е с нейната майка в кухнята, когато заедно сглобяват торти, разбъркват най-различни кремове, като от тази част най-любимо й е, когато майка й й разрешава да оближе останалия по стените на купата крем с нетърпеливо пръстче всеки път. Двете пълнят с помощта на пош любимите на по-голямата сестра на Анна еклери със сладкарски крем или правят сочно и ароматно тирамису за таткото.

„Нали знаете, обикновено има два типа хора – такива, които обичат солена закуска, и такива, които не могат да си представят различна от сладка. Е, срам ме е да си призная по колко френски палачинки изяждах в неделните утрини. Събуждах се от аромата им и ги взимах още парещи, току-що излезли от тигана в ръцете на мама, и ги намазвах с боровинково сладко. Беше най-любимото ми нещо“, не крие младата жена.

Сладкишите винаги й се получават от първия път и без грешка. Това я кара да се чувства още по-уверена в способностите си и да продължава да твори в кухнята. Разбира се, и съветите на майка й винаги са от огромна помощ, така че тя има важна роля в развиването на страстта й.

„Когато учех в София, имах привилегията да живея в няколко квартири, всичките с достатъчно оборудвани кухни. Обожавах да пробвам някоя нова рецепта и да поканя гости, за да споделя с тях прясно изпечените бисквитки или кекс. Носех и на колегите от почасовата си работа в кутии редовно, за да ги почерпя. А да правя торти за празници, най-вече рождени дни или Нова Година и да ги сервирам на гостите си, ми беше и все още ми е любимо и до ден днешен“, споделя още Анна Стойкова.

Връзката й с десертите е наистина силна и просто няма как да я прекъсне, когато започва да взима осъзнати избори за храната, която иска да дава на тялото си занапред. Ето защо след години опит, граден върху многобройни експерименти в кухнята, опитване на най-различни комбинации и тестване на здравословни съставки, които да заместят вредните, тя, стига до ниво, в което може да задоволи и най-изтънчените вкусове.

В книгата „Любими бохо десерти“ Анна е събрала най-успешните си десерти и сладки изкушения, които са здравословни, но никой няма да повярва, защото изобщо нямат вкус на такива. Навярно все още има хора, които са убедени, че здравословното не е вкусно, та тя се е заела със задачата да докаже точно обратното. С рецептите, които е подбрала, младата кулинарка иска да вдъхнови хората да забравят за пакетираните лакомства и тежките десерти с редица изкуствени съставки, а вместо това да запретнат ръкави и да опитат нещо различно, никак трудоемко или отнемащо време, но същевременно изненадващо вкусно и добро за тялото. В книгата популярната инфлуенсърка с над 54 хиляди последователи в Instagram и създателка на бранда Veganna, ни предлага 70 идеи за вкусни, здравословни десерти, за които и най-големият скептик не би заподозрял, че са изцяло веган. А Анна е водена от желанието ни да ни подтикне на бъдем най-добрата версия на самите себе си.

Освен изкушаващи рецепти, придружени с великолепни фотографии от нея, които не бива да бъдат разглеждани на гладно, в „Любими бохо десерти“ има полезна информация и за – различните видове подсладители; идеи, с които да замените глутена и животинските продукти; продуктите, с които да заредите кухнята и така винаги да имате готовност за някой бърз веган десерт; суперхраните, с които да зареждате тялото си.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Очаквано: „Опенхаймер“ и „Клети създания“ триумфираха на наградите БАФТА

Гангкар Пуенсум – най-високият непокоряван връх в света