in

Историята на Земята в рими

Как е започнал животът на Земята? Откъде са се появили всички животни? А хората? Това са само няколко от хилядите въпроса, които вълнуват малките деца, тепърва с любопитство поглеждащи на света около нас и стъпка по стъпка разгадаващи тайните му.

На помощ в тази толкова интересна и важна задача идва „Живот: Историята на Земята в стихове“ от британската писателка Ели Улард. Изпъстрена с приказните илюстрации на художничката Дориен Брауърс и в прелестния превод от поетесата Мария Донева, в щрих и стих книгата разказва на достъпен език за децата най-важното от историята на Земята.

Oт първите микроскопични организми, през динозаврите, ледниковите епохи и скока на еволюцията, лиричният текст на Ели Улард изящно съчетава разказ и наука и събужда удивление към света, в който живеем, обобщавайки развитието на живота на Земята.

Оживели в прекрасни илюстрации, на страниците на тази книга се разгръщат пъстроцветни динозаври, отдавна изчезнали мамути, дългоперести птици и незабележими за човешкото око микроорганизми.

Забавно и увлекателно разказана в рими, които Мария Донева майсторски прекроява на български език, „Живот: Историята на Земята в стихове“ запознава малчуганите с много факти за еволюцията на живота, за геологичната история на планетата, както и за проблемите, пред които в момента е изправено човечеството. Вдъхновяващо, както за малките читатели, така и за техните родители, прелестното издание стимулира въображението, събужда интереса към науката и възпитава у децата любов към природата и чувство за отговорност към планетата Земя. Защото заедно с формирането на Земята като планета, появата на Луната и първите планети, масовите измирания, предизвикани от вулкани и сблъсъци с астероиди, книгата обръща внимание и на огромните вреди, които ние, хората, сме нанесли на природата и биоразнообразието ни.

В края на изданието е включена и накратко обобщена информация за развитието на живота на Земята още от преди повече от 4,5 милиарда години.

Изпълнена с любов и признателност към постиженията на човечеството, природата и магията на живота, който кипи с всичка сила на нашето малко райско кътче, „Живот: Историята на Земята в стихове“ припомня на малки и големи, че:

„Във безкрайния Космос тук сме си у дома,

на прекрасната,

синя, животворна,

ЗЕМЯ“.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.3k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Животът на Робърт Опенхаймер: десетилетия на противоречия, митове и тайни

Нарцисът, хищникът, параноикът и емоционално нестабилната личност – профайлър от ФБР ни учи как да ги разпознаваме