in

20 интересни факта за папа Франциск

Папа Франциск

Папата е олицетворение на добротата и светостта. Като глава на Римокатолическата църква, той е една от най-значимите фигури в света.

За повечето от нас папа Франциск е човекът, който просто маха с ръка и благославя хората, но той всъщност е доста интересна личност.

Папа Франциск

Ето 20 неща за папа Франциск, които вероятно не знаете:

1. Папа Франциск е на 85 години. Той е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес.

2. Той става свещеник през 1969 г., но става папа чак през 2013 г.

3. Никой друг папа в католическата история не се е казвал Франциск, а той е и първият йезуит, избран за папа.

4. Светът го познава като Франциск, но истинското му име е Хорхе Марио Берголио. Той избира името Франциск в чест на свети Франциск от Асизи, католически монах, роден в Италия през 12 век.

5. Преди да стане свещеник, папа Франциск обичал да танцува танго с тогавашната си приятелка.

6. Повечето хора си мислят, че папата е учил теология, но той всъщност завършва магистърска степен по химия и дори предподава в гимназиите.

7. Докато все още живее в Буенос Айрес, папа Франциск работи като охрана в нощен бар. Работил е също и като чистач.

8. Папата има един бял дроб. Още като тийнейджър, папа Франциск претърпява операция, при която по-голямата част от единия му бял дроб е премахната.

9. Папа Франциск не е от хората, които обичат да седят и да чакат всичко наготово. Той обожава да готви и често приготвя ястията си сам. Най-големият му специалитет е паелята.

10. Колкото и мил, грижовен и любящ да изглежда, папа Франциск има твърда позиция по някои въпроси, като еднополовите бракове например. Въпреки че през 2001г. посещава пациенти със СПИН, измива и целува краката им, папата открито заявява, че еднополовите бракове не са включени в Божия план.

Папа Франциск

11. Папа Франциск обича да е в крак с модерния свят и редовно използва социалната мрежа Twitter. Той има над 7 милиона последователи.

12. Говори свободно испански, италиански и латински език. Справя се доста добре и с английския, немския, украинския, френския и португалския.

13. Папата е сериозен футболен фен. Той е почитател на футболен отбор „Сан Лоренцо де Алмагро“ от Буенос Айрес и през 2008г. става официален член на клуба. Също така има доста голяма колекция от футболни фланелки.

14. Библията не е единствената книга, която папата обича да чете. Той е фен на „Властелинът на пръстените“ и на други книги на Дж. Р. Р. Толкин.

15. В момента той е гражданин на три различни държави: Аржентина, Италия и Ватикана.

16. Когато става папа, Франциск решава да живее в малка къща във Ватикана, вместо в луксозна резиденция, в каквито живеят предишните лидери.

17. През 2013 година, когато е избран за папа, той е обявен и за „Личност на годината“ от Time. Тази титла му се дава заради влиянието, което има за краткото време, в което е лидер.

18. Папата е получавал много интересни подаръци през годините. Един от тях е мотоциклет Harley-Davidson. Вместо да го запази, той го продава и дарява парите на бездомни хора.

19. Новият папамобил ще бъде електрически. Американският производител на електромобили Fisker ще избработи хибриден папамобил, който ще бъде готов в края на 2022г.

20. На 23 март 2013 г. се състои единствената документирана среща на двама папи в историята. Папа Франциск се среща с Бенедикт XVI, след което казва, че двамата са „братя“.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ловецът на русалки

„Ловецът на русалки“ – един малък свят, населен с големи идеи

Бърбъри

Томас Бърбъри- от беден сирак до успешен дизайнер