in

Томас Бърбъри- от беден сирак до успешен дизайнер

Бърбъри
Снимки: Youtube/Facebook

Томас Бърбъри е един от най-влиятелните британски дизайнери на своето време. Въпреки тежкото детство, което има, след като губи родителите си рано, той успява да преодолее бедността и създава една от най-големите модни къщи в света.

Биография

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fan of Star Wars 🧡 (@_mrshux_)

Томас Бърбъри е роден на 7 април 1835 г. в Лондон, Англия. Баща му има успешен бизнес, но на 17-годишна възраст Томас напуска семейния бизнес, за да преследва страстта си към изкуството и дизайна.

Учи в Кралската академия по изкуствата (Royal Academy of Arts) в Лондон, а през следващите години продължава да учи в различни други художествени училища.

През 1850г. майка му умира, а само две години по-късно, Томас губи и баща си. Бърбъри решава да тръгне по свой собствен път, вместо да управлява бизнеса на баща си. Той се премества в Кенсингтън, заедно с Ема, за която се жени през 1861г. Започва да създава и продава дрехи, за да успяват за преживяват.

Томас има добър бизнес нюх и бързо разбира какви са нуждите на местните хора, особено на фермерите. Той започва да проучва и експериментира с материали, които са устойчиви на атмосферни влияния.

Разрастването на марката

Бърбъри отваря няколко магазина и непрестанно наема хора, които да работят за него. През 1861 година, когато се жени за съпругата си, той дава работа на 7 мъже, 3 момчета и 7 жени, но бизнесът му се разширява и 10 години по-късно, Бърбъри е описан като „производител, даващ работа на 70 ръце“.

Малко по-късно Томас и Ема се преместват в къща в Бейсингстоук, която разполага с 160 акра двор. Домът му се поддържа от прислужници, а за шестте му деца се грижи гувернантка.

През 1880г. Бърбъри изобретява дишаща, устойчива на атмосферни влияния и разкъсване материя, наречена „габардин“. Тази материя е лека и мека, като в същото време предпазва от екстремните атмосферни влияния, което я прави много предпочитана.

Компанията продължава да се разраства и Бърбъри отваря магазин на Хеймаркет в Лондон, както и в Рединг, Манчестър и Ливърпул. Започва да изнася и за чужбина, дрехите му се предлагат в Париж, Ню Йорк и Буенос Айрес.

Неговите продукти са използвани от изследователи на Арктика и Антарктика. Той също така продава продуктите си на въоръжените сили.

Томас Бърбъри се оттегля през 1917г., а през 1920г. компанията става публична и акциите ѝ се търгуват на Лондонската фондова борса. Компанията е регистрирана като Burberrys Limited, а двамата му сина Артър и Томас стават директори.

Великите творения на Бърбъри

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @kammy6161

Освен с революционната материя габардин, Бърбъри е известен със създаването на някои елементи от женския гардероб, които са класики до ден днешен. Той създава тренчкота, а палтата и костюмите, които създава, са носени от хора като кралица Виктория, принцеса Алис и Джордж IV. Дизайните, създадени от Бърбъри стават толкова популярни, че други дизайнери започват да ги крадат.

През 1900г. бил помолен от британското военно министерство да проектира палто, което да замени тогавашните тежки палта на военните. Именно тогава Бърбъри създава прочутия тренчкот от габардин. По време на Първата световна война войниците носят неговия тренчкот, а след това започва да се носи и от обикновените хора.

Популярната му подплата, под формата на каре, е една от най-популярните щампи в света. Освен за подплата на палта, карето се използва за чанти, шалове и различни други аксесоари. Това е запазената марка на Бърбъри до ден днешен.

Томас Бърбъри е един от дизайнерите, които ще останат завинаги в историята, а нещата, които е създал се носят и до днес. Той е доказателство, че колкото и труден живот да има човек, ако работи усилено и прави нещата със страст, всичко е възможно.

Има триминутен клип, който разказва историята на Томас, озаглавен „Историята на Томас Бърбъри“, създаден от Асиф Кападия.

Вижте историята на дизайнера, разказана в 3 минути:

Loading

  • Интересна ли ви беше историята на Бърбъри?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Папа Франциск

20 интересни факта за папа Франциск

Пролетно почистване

Пролетно почистване: съвети и трикове