in

ЕхаЕха

17 необичайни приложения на дезинфектанта за ръце

Дезинфектантът е неизменна част от живота ни през последните 2 години. Тези малки шишенца винаги са били много практичен избор за сезона на грипа и вирусите, но откакто съществува Ковид, всеки има поне по един дезинфектант в чантата, в колата, вкъщи и т.н.

Основното предназначение на дезинфектанта е да се бори с микробите по ръцете ни, но истината е, че прекомерната му употреба изсушава кожата и може да причини много неприятности на ръцете ни.

Освен за почистване на ръцете, дезинфектантът може да се използва за хиляди други неща. Ето някои от най-интересните приложения на дезинфектанта:

1. Полиране на сребро 

Среброто потъмнява и се появяват различни петна върху него, затова е добре от време на време да почистваме сребърните си вещи- бижута, прибори и т.н. Сложете няколко капки дезинфектант върху суха памучна кърпа и полирайте сребърните си вещи. Потъмняването ще изчезне и ще станат блестящи.

2. Почистване на очила

Има специални кърпички и спрейове за почистване на очила, но не е нужно да ги купувате, ако разполагате с дезинфектант за ръце. Дезинфектантът има почти същия състав като тези препарати и ще изчисти отпечатъците и замърсяванията от стъклата на очилата перфектно.

3. Вместо дезодорант

Причината за неприятната миризма при изпотяване са бактериите, които се появяват в подмишниците. Можете да използвате дезинфектант, вместо дезодорант, за да се справите с неприятната миризма.

4. Против пъпки

Възпалението, което води до поява на пъпки, обикновено е причинено от бактерии по кожата. Можете да се справите с тях като нанесете малко дезинфектант върху пъпките. Дезинфектантът може да ви спаси и при ухапване от насекоми.

5. Като сух шампоан 

Появата на сухите шампоани направи живота ни много по-лесен. Когато нямате време да измиете косата си, просто пръскате малко от този вълшебен продукт и тя изглежда като току-що измита. Ако ви е свършил сухият шампоан, можете да използвате дезинфектант за ръце и да постигнете същия ефект. Сложете няколко капки дезинфектант на ръцете си и разтрийте скалпа.

6. Почистване на пресата за коса

Ако не сте почиствали пресата си скоро, грабвайте дезинфектанта и се захващайте за работа. Пресата трябва да бъде студена, когато я почиствате. Сложете малко дезинфектант връху нагряващите плочи, изчакайте няколко минути и избършете. Тъй като пресата ви влиза в пряк контакт с косата, върху нея също се натрупват бактерии.

7. Почистване на огледалото

Често се случва да изцапаме огледалото с лак за коса, някакъв грим и други. Можете лесно и бързо да го почистите с помощта на дезинфектант. Напръскайте огледалото, избършете с микрофибърна или хартиена кърпа и готово.

8. Почистване на четки за грим

Изключително важно е да почистваме четките си за грим редовно, тъй като по тях се натрупват остатъци от грим, кожни клетки, мазнини и други. Винаги измивайте четките с топла вода и сапун, но можете да направите допълнително почистване с помощта на дезинфектант. Напръскайте ги, изчакайте малко, след това ги измийте и ги оставете да изсъхнат.

9. Почистване на бяла дъска

Понякога човек може да се обърка и да надраска бяла дъска с перманентен маркер, вместо с такъв, който лесно се изтрива. Можете да заличите следите от перманентен маркер, като използвате дезинфектант. Може да се наложи да минете няколко пъти, докато успеете да се справите напълно с петната.

10. Премахване на перманентен маркер от дрехи 

Ако имате дрехи, надраскани с перманентен маркер, които си мислите, че са за изхвърляне, грешите. Можете да ги почистите с дезинфектант. За да не изтриете боята на дрехите, не търкайте прекалено силно.

11. Премахване на лепило от етикет или лепенка 

 

Премахването на лепилото, останало след отлепването на етикета е сложна задача. Няма да успеете само с мокра кърпа или сапун и вода. Независимо дали става дума за нова чанта, кухненски прибор, дори мебел, можете да използвате дезинфектант за по-лесно премахване на лепилото. Можете да използвате този метод и за по-безболезнено отлепване на лепенките от рани.

12. Почистване на клавиатурата

Вероятно не го осъзнавате, но клавиатурата ви е по-мръсна от седалката на тоалетната чиния. Важно е да почиствате и дезинфекцирате клавиатурата си ежедневно. Можете да използвате дезинфектант за тази цел.

13. Почистване на мишката 

За мишката ви важи същото правило. Пипате я непрекъснато, което я прави едно от най-мръсните неща около вас. Можете лесно да я почистите и дезинфекцирате с дезинфектант за ръце.

14. Почистване на тъчскрийна

Почистването на телефона е първото нещо, което всеки трябва да прави, когато се прибере вкъщи. Можете спокойно да почиствате телефона си с дезинфектант, без да се притеснявате, че ще му навредите. Напръскайте целия телефон с дезинфектант, избършете със суха кърпа и готово.

15. Премахване на лак за нокти

Нямате лакочистител подръка? Винаги можете да използвате дезинфектанта, с който разполагате. Напръскайте малко дезинфектант върху памучен тампон и изтрийте лака си. Повторете няколко пъти, ако е необходимо.

16. Почистване на неръждаема стомана

Уредите от неръждаема стомана са много красиви, но отпечатъците от пръсти много си личат. Не е нужно да купувате специален препарат за неръждаема стомана, ако имате дезинфектант за ръце вкъщи.

17. Почистване на диамантен пръстен

Въпреки че не всички скъпоценни камъни могат да се почистват с дезинфектант, диамантите са много издръжливи и няма да им навредите. Можете да почистване пръстените, колиетата и обеците си с обикновен дезинфектант.

  • Колко често използвате дезинфектант за ръце?

    • Непрекъснато
    • Веднъж-два пъти дневно

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Позата на спане има значение

Теорията на 5-те елемента за справяне с технологичен бърнаут