in

ЕхаЕха

17 необичайни приложения на дезинфектанта за ръце

Дезинфектантът е неизменна част от живота ни през последните 2 години. Тези малки шишенца винаги са били много практичен избор за сезона на грипа и вирусите, но откакто съществува Ковид, всеки има поне по един дезинфектант в чантата, в колата, вкъщи и т.н.

Основното предназначение на дезинфектанта е да се бори с микробите по ръцете ни, но истината е, че прекомерната му употреба изсушава кожата и може да причини много неприятности на ръцете ни.

Освен за почистване на ръцете, дезинфектантът може да се използва за хиляди други неща. Ето някои от най-интересните приложения на дезинфектанта:

1. Полиране на сребро 

Среброто потъмнява и се появяват различни петна върху него, затова е добре от време на време да почистваме сребърните си вещи- бижута, прибори и т.н. Сложете няколко капки дезинфектант върху суха памучна кърпа и полирайте сребърните си вещи. Потъмняването ще изчезне и ще станат блестящи.

2. Почистване на очила

Има специални кърпички и спрейове за почистване на очила, но не е нужно да ги купувате, ако разполагате с дезинфектант за ръце. Дезинфектантът има почти същия състав като тези препарати и ще изчисти отпечатъците и замърсяванията от стъклата на очилата перфектно.

3. Вместо дезодорант

Причината за неприятната миризма при изпотяване са бактериите, които се появяват в подмишниците. Можете да използвате дезинфектант, вместо дезодорант, за да се справите с неприятната миризма.

4. Против пъпки

Възпалението, което води до поява на пъпки, обикновено е причинено от бактерии по кожата. Можете да се справите с тях като нанесете малко дезинфектант върху пъпките. Дезинфектантът може да ви спаси и при ухапване от насекоми.

5. Като сух шампоан 

Появата на сухите шампоани направи живота ни много по-лесен. Когато нямате време да измиете косата си, просто пръскате малко от този вълшебен продукт и тя изглежда като току-що измита. Ако ви е свършил сухият шампоан, можете да използвате дезинфектант за ръце и да постигнете същия ефект. Сложете няколко капки дезинфектант на ръцете си и разтрийте скалпа.

6. Почистване на пресата за коса

Ако не сте почиствали пресата си скоро, грабвайте дезинфектанта и се захващайте за работа. Пресата трябва да бъде студена, когато я почиствате. Сложете малко дезинфектант връху нагряващите плочи, изчакайте няколко минути и избършете. Тъй като пресата ви влиза в пряк контакт с косата, върху нея също се натрупват бактерии.

7. Почистване на огледалото

Често се случва да изцапаме огледалото с лак за коса, някакъв грим и други. Можете лесно и бързо да го почистите с помощта на дезинфектант. Напръскайте огледалото, избършете с микрофибърна или хартиена кърпа и готово.

8. Почистване на четки за грим

Изключително важно е да почистваме четките си за грим редовно, тъй като по тях се натрупват остатъци от грим, кожни клетки, мазнини и други. Винаги измивайте четките с топла вода и сапун, но можете да направите допълнително почистване с помощта на дезинфектант. Напръскайте ги, изчакайте малко, след това ги измийте и ги оставете да изсъхнат.

9. Почистване на бяла дъска

Понякога човек може да се обърка и да надраска бяла дъска с перманентен маркер, вместо с такъв, който лесно се изтрива. Можете да заличите следите от перманентен маркер, като използвате дезинфектант. Може да се наложи да минете няколко пъти, докато успеете да се справите напълно с петната.

10. Премахване на перманентен маркер от дрехи 

Ако имате дрехи, надраскани с перманентен маркер, които си мислите, че са за изхвърляне, грешите. Можете да ги почистите с дезинфектант. За да не изтриете боята на дрехите, не търкайте прекалено силно.

11. Премахване на лепило от етикет или лепенка 

 

Премахването на лепилото, останало след отлепването на етикета е сложна задача. Няма да успеете само с мокра кърпа или сапун и вода. Независимо дали става дума за нова чанта, кухненски прибор, дори мебел, можете да използвате дезинфектант за по-лесно премахване на лепилото. Можете да използвате този метод и за по-безболезнено отлепване на лепенките от рани.

12. Почистване на клавиатурата

Вероятно не го осъзнавате, но клавиатурата ви е по-мръсна от седалката на тоалетната чиния. Важно е да почиствате и дезинфекцирате клавиатурата си ежедневно. Можете да използвате дезинфектант за тази цел.

13. Почистване на мишката 

За мишката ви важи същото правило. Пипате я непрекъснато, което я прави едно от най-мръсните неща около вас. Можете лесно да я почистите и дезинфекцирате с дезинфектант за ръце.

14. Почистване на тъчскрийна

Почистването на телефона е първото нещо, което всеки трябва да прави, когато се прибере вкъщи. Можете спокойно да почиствате телефона си с дезинфектант, без да се притеснявате, че ще му навредите. Напръскайте целия телефон с дезинфектант, избършете със суха кърпа и готово.

15. Премахване на лак за нокти

Нямате лакочистител подръка? Винаги можете да използвате дезинфектанта, с който разполагате. Напръскайте малко дезинфектант върху памучен тампон и изтрийте лака си. Повторете няколко пъти, ако е необходимо.

16. Почистване на неръждаема стомана

Уредите от неръждаема стомана са много красиви, но отпечатъците от пръсти много си личат. Не е нужно да купувате специален препарат за неръждаема стомана, ако имате дезинфектант за ръце вкъщи.

17. Почистване на диамантен пръстен

Въпреки че не всички скъпоценни камъни могат да се почистват с дезинфектант, диамантите са много издръжливи и няма да им навредите. Можете да почистване пръстените, колиетата и обеците си с обикновен дезинфектант.

  • Колко често използвате дезинфектант за ръце?

    • Непрекъснато
    • Веднъж-два пъти дневно

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Позата на спане има значение

Теорията на 5-те елемента за справяне с технологичен бърнаут