in

ЕхаЕха

12 заболявания, които могат да причинят косопад

косопад

Ако сте забелязали промяна в здравето и косата си, може би се чудите дали двете са свързани. Различни заболявания могат да допринесат за появата на косопад. Днес ще ви разкажем за най-често срещаните заболявания, които могат да причинят изтъняване и загуба на коса и ще ви дадем съвети как можете да подобрите здравето на косата си.

Много фактори могат да причинят загуба на коса, включително лоша диета. Наследственият косопад и стресът са някои често срещани причини за косопад, които засягат милиони хора, но има и различни заболявания, които също могат да бъдат причина за загубата на коса, сред които автоимунни състояния, нива на хормони, инфекции.

Тези 12 заболявания обикновено се свързват с косопад:

COVID-19

Въпреки че този вирус все още е ново откритие и не е широко проучен, съществува връзка между инфекциите с COVID-19 и последващата загуба на коса, предизвикана от състояние, наречено телогенен ефлувиум. Тази форма на внезапна загуба на коса може да бъде предизвикана от сериозно заболяване или екстремен стрес за тялото, като операция или загуба на любим човек. Обикновено тя е само временна и отшумява от само себе си.

Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е важна част от нашето ежедневно здраве и хормоните, които тя произвежда, са отговорни за регулирането на клетъчния метаболизъм в клетките на косата и кожата. Независимо дали става въпрос за свръхактивна щитовидна жлеза (наречена хипертиреоидизъм) или недостатъчна функция на щитовидната жлеза (наречена хипотиреоидизъм), въздействието може да означава нарушаване на функцията на космения фоликул. В повечето случаи справянето с основното заболяване на щитовидната жлеза и хормоналния дисбаланс с лекарства може да помогне на растежа на косата да се върне към нормалното.

косопад

Диабет

Смята се, че както диабетът тип 1, така и тип 2 включват подлежащи автоимунни механизми и са свързани със загуба на коса. В някои случаи може да има намалена циркулация на скалпа, но хората с диабет също имат по-висок риск от други автоимунни заболявания като алопеция ареата и заболявания на щитовидната жлеза, свързани с имунната система, като тиреоидит на Хашимото и болест на Грейвс.

Лупус

Лупусът, известен още като системен лупус еритематозус или СЛЕ, е друго автоимунно заболяване, което обикновено се свързва с косопада. Въпреки че може да се прояви като дифузно изтъняване на косата по целия скалп, някъде от 14%-50% от хората с лупус развиват петниста загуба на коса, свързана с алопеция ареата.

Инфекция на скалпа

Инфекция на скалпа като tinea capitis (наричана също трихофития по скалпа) може да бъде причина за загуба на коса, ако не се лекува. Това е често срещана гъбична инфекция, която най-често се случва при деца, но обикновено се разрешава с перорални антибиотици.

Псориазис на скалпа

Това хронично кожно състояние може да причини дебели, възпалени, сребристи петна по кожата на скалпа, въпреки че псориазисът обикновено засяга и други части на тялото. Въпреки че състоянието не причинява косопад само по себе си, то може да доведе до косопад, ако прекомерният сърбеж увреди космените фоликули. Обикновено се лекува с локални лекарства, стероидни инжекции и светлинна терапия.

косопад

Полово предавани инфекции

Някои инфекции, предавани по полов път, могат да причинят косопад, особено когато не се лекуват. Напредналите случаи на сифилис могат да причинят разкъсана загуба на коса по главата, лицето и тялото, докато ХИВ и СПИН често се свързват със загуба на коса поради самата вирусна инфекция или поради вторични инфекции, хранителни дефицити или хормонални промени.

Алопеция ареата

Алопеция ареата е автоимунно състояние, което води до много отличителни и характерни кръгли плешиви петна, които обикновено се появяват на скалпа, но могат да се появят и на други места по тялото. Алопеция ареата често се лекува с кортикостероидни инжекции в засегнатите области на скалпа, но може да включва и имуномодулатори или други перорални лекарства за забавяне на косопада. Алопеция тотална и алопеция универсална са две по-напреднали форми на алопеция ареата, които могат да доведат до трайна загуба на коса.

Белези от алопеция

На високо ниво алопецията (медицинският термин за загуба на коса) често се характеризира като „без белези“ и „белези“. Формите на алопеция без белези, като алопеция ареата и телогенен ефлувиум, например, не увреждат трайно фоликулите. Въпреки това, формите на белези на алопеция увреждат фоликулите и загубата на коса, свързана с това семейство състояния на косопад, може да бъде постоянна.

Себореен дерматит

Това състояние е форма на екзема, която може да засегне скалпа. Себорейният дерматит може да се сбърка с обикновения пърхот, защото причинява силен сърбеж и люспи. Въпреки това, люспите са по-жълти на цвят и са придружени от мазен скалп и коса. Това състояние също така обикновено не води до постоянна загуба на коса, но когато не се лекува, прекомерният сърбеж може да увреди фоликулите при някои хора.

PCOS

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е автоимунно заболяване, което засяга около 15% от жените. При PCOS, тестостеронът или по-специално дихидротестостеронът (DHT) причинява миниатюризация на космените фоликули. Това състояние се характеризира с високи нива на мъжки хормони, наречени андрогени, като DHT, които могат да причинят и други симптоми като наддаване на тегло, акне и прекомерно окосмяване по други части на тялото.

Отравяне

Отравяне с тежки метали, като отравяне с талий или арсен, може да доведе до особена форма на косопад, наречен анагенен ефлувиум. При анагенния ефлувиум косата се отделя, докато е в активната си фаза на растеж (анагенната фаза) и обикновено косата пада силно и внезапно. Пациентите, подложени на химиотерапия и лъчева терапия, често изпитват анагенен ефлувиум. Най-често анагенният ефлувиум причинява само временна загуба на коса.

Прочетете още:

6 витамина за контрол на косопада

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Будителите, които не трябва да забравяме!

айнщайн

Загадката на Айнщайн, която само 2% от хората могат да решат