in

11 причини да ядете джинджифил

Сигурно сте чували – джинджифилът е определян от диетолозите като суперхрана. От векове традиционната и алтернативната медицина му се доверяват за подсилване на имунната система и за раздвижване на кръвообращението. Той има енергезиращ ефект върху тялото и затопля крайниците. Подходящ е за профилактика и лечение на настинки, за облекчаване на някои от симптомите на мигрената, за справяне с пролеми при храносмилането, за редуциране на позивите за повръщане, за изчистване на токсините.

Грозноватият на вид корен произхожда от Югоизточна Азия и е от същото растително семейство, от което са куркумата и кардамона. Той съдържа фибри, витамини, натурални антибиотици и други полезни биоактивни компоненти, необходими за тялото и мозъка.

Уникалните му качества се дължат на натуралните му съставки, най-мощната от които е джинджеролът. Според проучване, публикувано през 2014 г. в медицинския журнал Natural Products Communications, това биоактивно вещество има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект и помага да се редуцира оксидантният стрес в организма, който се дължи на повишеното количество от свободни радикали.

Мнозина мислят, че чаят с добавен джинджифил е единственият начин, по който  могат да го приемат. Всъщност – не. Коренът-чудо може да се използва както пресен, така и сушен, във вид на прах или на сок. Можете да добавите джинджифил и към много от ястията, които приготвяте – от пилешки и други супи до леща. Достатъчно е да настържете малко парче суров обелен джиндифил или да добавите половин чаена лъжичка джинджифил на прах. Тази подправка не само ще придаде пикантен вкус на храната, но може да бъде ползвана и като заместител на солта. Все пак шеф готвачите напомнят, че вкусът на джинджифила е доминантен, затова съветват да не се увличате, когато го добавяте къв храната.

Ето 10 причини защо е добре да използвате това магическо растение:

1. Помага на храносмилането

Учените смятат, че забавеният процес на освобождаване на стомаха, е една от главните причини за заболяванията, свързани с него. Според проучване, публикувано в журнала Food Science & Nutrition през 2019 година, джинджифилът ускорява този процес. Интересни са резултатите от друго проучване, проведено през 2011 година сред хора с функционална диспепсия. Пациентите получили капсули, съдържащи джинджифил или плацебо, а след 1 час на всички била раздадена супа. Хората, които приели джинджифил, изпразнили стомасите си средно за 12,3 минути, а тези които не приели добавката – средно за 16,1 минута. Резултатите били сходни при подобно изследване при напълно здрави хора. Факт е, че напълно здрави хора след обилно хранене чувстват подуване в областта на корема. Джинджифилът може да помогне за облекчаване на това състояние.

2.  Менструална болка

Хиляди жени по света чувстват дискомфорт, подуване и болки в областта на корема, особено в първите дни на месечния цикъл. Част от тези симптоми могат да се облекчат като приемате чай от джинджифил. При едно изледване, проведено през 2009 година, 150 жени били инструктирани да вземат или джинджифил, или обезболяващо лекарство през първите три дни на менстурацията. В края на наблюдавания период се оказало, че джинджифилът облекчил болките толкова, колкото и обезболяващите.

3. Предпазва от диабет

Диабетът тип 2 може да се развие, ако човек се храни нездравословно и не се движи достатъчно. Джинджифилът може да помогне да компенсирате поне част от тези вредни навици, защото „изгаря“ вредните вещества в организма. Едно изследване, проведено през 2015 година сред 41 страдащи от диабет тип 2, показва, че 2 г джинджифил на прах на ден намалява кръвната захар с 12%.

4. Микроботрепач

Джинджифилът не само засилва имунната система, но бори бактериите. Ако сте се сблъскали челно с настинка или грип, пиенето на колкото може повече чай с джинджифил, ще ви помогне да се изпотите и да изгоните токсините от тялото. Една от причините е съставката джинджерол. Според 2 изследвания, направени през 2012 г., тя подтиска развитието на различни бактерии. Според друго проучване от 2008 година, джинджифилът се оказва ефективен срещу оралните бактерии, които се свързват с гингивит и перодонтид. Пресният джинджифил може да бъде ефективен и срещу респираторни инфекции, показва проучване, проведено през 2013 година.

5. Предпазва сърцето

Ако приемате редовно джинджифил, това може да ви предпази от сърдечни болести и да подпомогне кръвообращението. Особено важно е да го включите в менюто си, ако сте имали случаи на такива болести в семейството преди. Причината е, че джинджифилът намалява стойностите на аполипопротеина с 28% и на малондиалдехида с 23%. Тези 2 вещества са страничен продукт на оксидативния стрес и са рискови фактори за сърдечна болест.

6. Справя се с гаденето

Джинджифилът има позитивен ефект срещу позивите за гадене и повръщане, твърдят учени от университета в Сеул в свое изследване, публикувано през 2020 година. Те направили анализ на 12 изследвания, в които били включени 1278 бременни жени. Според заключението около 1 г джинджифил редуцирал сутрешните позиви за повръщане. Все пак учените съветват бременните да се консултират със своя лекар, преди да посегнат към джинджифила.

7. Спомага за редуциране на теглото

Според един метаанализ, направен от ирански учени през 2019 г., джинджифилът може да помогне за редуциране на теглото при хора с наднормени килограми. Това се подтвърждава от едно изследване, публикувано в European Journal of Nutrition през 2015 г., на 80 жени с наднормено тегло. Участниците в експеримента получавали високи дневни дози – около 2 грама – джинджифил на прах в продължение на 12 седмици. По-късно този прием се асоциирал с намаляването на индекса на телесната маса и нивата на инсулина в кръвта. По-солидни доказателства за ролята на джинджифила има при опити с животни, правени между 2018 и 2020 г. Плъхове и мишки, които консумирали джинджифилова вода или екстрат от джинджифил, успели да намалят теглото си въпреки, че били поставени на хранителен режим с висок прием на мазнини. Някои смятат, че това качество на джинджифила се дължи на определени механизми, като например потенциалът му да гори калории и да редуцира възпаления.

8. Помага срещу остеоартрита

Заради противовъзпалителните си свойства джинджифилът може да бъде отлично средство за облекчаване на болките в ставите. Според един анализ публикуван в журнала Osteoarthritis and Cartilage през 2015 г., хората, които използвали джинджифил, за да лекуват остеоартрит, забелязали значително намаление на болката и затруднените движения. Участниците в изследването получавали между 500 мг и 1 г в продължение на период от 3 до 12 седмици, но 22 % от тях се отказали от участие в изследването заради проблеми със стомаха. При друго изследване, проведено през 2011 г. във Farateb Research Institute в Иран, се установило, че комбинацията от джинджифил, канела, сусамено олио и смола от дървото мастика могат да редуцират болката при хора с остеоартрит.

9. Може да намали нивото на холестерола

През 2018 година било направено проучване на 60 пациенти с високо ниво на лошия холестерол. 30 от тях получавали по 5 г джинджифил на прах всеки ден. В края на 3-месечния период на изследването нивото на лошия им холестерол спаднало средно със 17,4%. Все пак учените предупреждават, че 5 г е значително висока дневна доза за приемане на джинджифил. За много пациенти това би било предизвикателство. Друго изследване, проведено през 2008 година, е по-окуражяващо – след като приемали капсули с по 3 г джинджифил на ден в продългжение на 45 дни, лошият холестерол на участниците спаднал средно с 10%.

10. Добра профилактика срещу рак

И антираковите свойства на джинджифила може би се дължат на съставката джинджерол, според направени изводи от проведени изследвания през 2014 и 2017 г. При друго проучване през 2011 г. на хора с риск от рак на дебелото черво били давани по 2 г джинджифил в продължение на 28 дни. В резултат от това значително намалели молекулите, които изпращат сигнали за възпаление.

В последните години бяха направени много проучвания за ефективността на джинджифила срещу рака на панкреаса, черния дроб, яйчниците и рака на гърдата. Учените докладваха за обещаващи сигнали, но препоръчаха проучванията да продължат за по-детайлно изясняване на ефекта, който оказва джиндифилът.

11. Предпазва от Aлцхаймер

Известно е, че оксидантният стрес и хроничните възпаления ускоряват остаряването. Учените вярват, че те са ключови фактори за развитието на болеста на Алцхаймер и за намаляването на мозъчната функция, свързано с възрастта. Изследване, направено през 2014 г. върху животни показва, че антиоксидантните и биоактивните съставки в джинджифила могат да подтиснат възпалителните процеси, протичащи в мозъка. Има някои доказателства, че джинджифилът може да подобри директно мозъчната функция. През 2012 г. на здрави жени били давани  между 400 и 800 г джинджифил дневно в продължение на 2 месеца. В края на изследването се установило, че участничките съобщават за подобряване на реакциите и паметта.

  • Обичате ли джинджифил?

    ginger

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кой създаде първия „въздушен ски трамвай“

3 тоалета, с които всеки изглежда добре