in

СладкоСладко ЛюбовЛюбов ЯдосанЯдосан СмяхСмях ЕхаЕха ПлачиПлачи

10 неща, които не трябва да държите в спалнята си

спалня

Понякога не осъзнаваме, че някои неща, които държим близо до нас, пречат на качествения сън. Специалистите препоръчват да направим всичко възможно да спим добре и да се отървем от всичко, което би ни попречило:

1. Мобилен телефон

нощно шкафче

Обикновено зареждаме смартфоните си на нощното шкафче в спалнята, но това е вредно за здравето ни. Постоянните нотификации, които получаваме в социалните мрежи и синята светлина пречат на качествения сън. Според проучване, проведено от правителството на САЩ, има доказателства, че радиацията от мобилните телефони причинява рак, по-специално рак на сърдечната тъкан. Дори тази теория да не е доказана на 100%, няма да ни навреди ако държим мобилните си телефони далеч от нас поне през нощта.

2. Телевизор

тв

Подобно на мобилните телефони, наличието на телевизор в спалнята ви е просто още едно разсейване, което пречи на пълноценния сън. Един от основните проблеми при гледането на телевизия преди лягане, е изкушението да останете до късно, за да разберете какво ще се случи след това. Телевизорите също излъчват синя светлина, която може да наруши обичайния ви цикъл на сън.

3. Храна

спалня

Храненето в леглото не е никак полезно. Освен че ще го замърсите, да се храните, гледайки телевизия, често води до преяждане или преалено бързо хранене и лошо храносмилане.

4. Вашето работно бюро

бюро

Ако имате възможност бюрото ви да бъде на място, различно от спалнята, не се колебайте да го преместите. Не е хубаво мястото за почивка да се свързва с мястото за работа. Спалнята трябва да бъде вашето кътче за релакс и уединение.

5. Домашни любимци

куче

Домашните любим могат да ви донесат микроби, бълхи и други зарази. Ако редовно подстригвате кучето си и го обезпаразитявате, може да намалите този риск. Друг потенциален риск е, че вашият домашен любимец може да ви събужда и да нарушава съня ви. Добра алтернатива е да си има собствено легло дори и в същата стая.

6. Безпорядък

безпорядък

Хубаво е да държите спалнята си чиста. Това е пространството, което трябва да ви кара да се чувствате отпочинали и наспани. За тази цел то трябва да е уютно и подредено. Безпорядъкът има отрицателен ефект върху психическото и физическото ни благополучие. Не трябва да изпитвате стрес в стаята, в която спите, дори и заради мисълта, че трябва да я подредите.

7. Стари възглавници и некачествен матрак

матрак

Ако има нещо, в което си струва да инвестирате, то е хубава възглавница и качествен матрак. Ако не спите добре, няма да бъдете продуктивни и всичко ще ви върви наопаки. Подарете си комфорта да спите удобно.

8. Твърде ярки цветове

лилава спалня

Както вече споменахме, спалнята трябва да бъде място за уединение и почивка. Ярките цветове не предразполагат към това. Те възбуждат сетивата и тялото не може да се отпусне напълно. Най-подходящите цветове за почивка и релаксация са бледите нюанси на жълто, зелено, оранжево, докато кафявите, лилавите и сивите са най-неподходящи.

9. Екстремни температури

Температурата в стаята може да наруши нощния сън. Най-подходящата температура за спане е между 20 – 24 градуса. Някои хора обичат да спят на по-хладно, други на по-топло, всичко е въпрос на лични предпочитания.

10. Прозорци без сенници

прозорци

Щорите,тъмните завеси или сенници, са задължителни за качествения сън, особено ако обичате да спите до по-късно. Светлината може да прекъсне съня ви, но и голямото количество светлина в средата за сън, може да доведе до сърдечни проблеми и затлъстяване. Те могат да бъдат резултат от последваща липса на сън.

Прочетете още:

6 тенденции при обзавеждането на спалня през 2022 г.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Семейни филми

5 филма на Дисни, подходящи за цялото семейство

елвис

„Елвис“ – другото лице на Холивуд