in

„Елвис“ – другото лице на Холивуд

елвис
Снимка: Screenshot/Youtube

„Елвис“ не е просто поредният биографичен филм за иконата Елвис Пресли. Той е шедьовър на режисьора Баз Лурман, познат ни от „Мулен Руж“ и „Великият Гетсби“. Брилянтна сага за най-продавания солов изпълнител на всички времена, наричан Краля на рокендрола. В ролята влиза 30-годишният актьор Остин Бътлър и се справя блестящо. Споделя, че е прекарал две години в изучаване на певеца – мимики, движения, маниери. Гениалният Том Ханкс се превъплъщава като неговия мениджър от близо две десетилетия – полковник Томас Паркър.

The showman is a snowman

„Наричат ме злодея в тази приказка, но аз дадох Елвис Пресли на света, без мен нямаше да го има“. Това са едни от първите думи на полковник Паркър, с които започва лентата на Баз Лурман. Режисьорът умело показва как са израснали двамата и от какви светове идват. По този начин в живота им има не само логични развръзки, но филмът се превръща и в психологически потрет на Америка и шоубизнеса през онези години и механизма на функционирането им. Елвис и Паркър са от двете страни на една и съща приказка – тази за американската мечта.

Всъщност полковникът е гениален и лукав търговец на всичко, което може да се изтъргува. Ненадминат манипулатор – изгражда дори собствения си образ по свой вкус, подчинява го на това да е печеливш. Той е описан блестящо от Алана Наш в книгата „Полковникът“. Авторката пише, че никоя друга фигура в шоубизнеса не е била толкова оспорвана и мистериозна.

Полковникът

Всъщност Андреас Корнелиус ван Куик никога не е бил американски гражданин. Ражда се през 1909 г. в Бреда, Холандия. Тъй като е сираче, от малък пътува с различни циркови трупи, живее в карнавал през целия си живот. Когато е на 20 години, изчезва безследно. Укрива се в Америка, която никога не пожелава да напусне, тъй като няма паспорт. Това е и причината, вече като мениджър на Пресли, да не настоява за ангажименти на Елвис в Европа и Япония. Наистина служи във въоръжените сили на САЩ, но приключва военната си служба преждевременно, тъй като е изпратен в психиатрична клиника. Поставена му е диагноза психотично състояние и емоционална лабилност.

Циркът

След години в цирка Том Паркър се научава да омагьосва и манипулира и преходът му към музикалния бизнес е лек. Нарича себе си snowman – човек, който използва Коледа за търговски трик и печели от емоциите, вярванията и чувствителността на тълпата. След това се трансформира в showman – с все същия търговски нюх и похват прави милиони в музикалната индустрия.

Откритието Елвис

През октомври 1954 г. Том Паркър е информиран за момче от Мемфис, Южен Тенеси, което побърква момичетата в местната кръчма. Казва се Елвис Пресли. Чувайки го, разбира, че той ще бъде неговата златна кокошка. В своя договор с певеца той не само си осигурява 25% (по-късно 50%) от всички чисти приходи, но и контрол върху имиджа и живота на музикалната икона. Преценява, че Елвис ще върви като топъл хляб, ако съчетава застрашителната чувственост на Марлон Брандо и объркващото сексуално напрежение на Джеймс Дийн. Така през 50-те и 60-те години на ХХ век Елвис символизира бунта, като същевременно той се подчинява изцяло на своя мениджър.

Милионите

Паркър и Елвис заедно правят милиони и заедно се хвърлят към бездната. Мъжът с таланта пада във властта на дрогата – подхранван от мениджъра си, за да може да издържи на концерти всеки ден, а този с големите амбиции изгаря в капана на хазарта. Полковникът е любимец на мафиотите в Лас Вегас. Осигурява им Елвис в продължение на 5 години, а в замяна получава неограничени кредити в своите казина. Певецът нарича престоя си в Лас Вегас „златна клетка“, а мениджърът му не става от игралната маса. Губи на вечер толкова, колкото неговото момче печели. Твърди се, че в един момент започва да си плаща, преотстъпвайки процент от приходите на звездата на гангстерите – нещо, което е типично за музикалния бизнес в Америка през онези години.

Депресията

Пресли започва да изпада в тежки депресии, пропуска концерти или се излага на сцената, качва килограми. Претоварва се изключително много. Паркър обаче трябва да изплаща дълговете си и затова го кара да пее непрестанно. Някои хора и до днес са на мнение, че полковникът има вина за трагичния край на Елвис. Кралят на рокендрола умира на 16 август 1977 г. в дома си в Graceland вероятно от влошеното си здраве, комбинирано със свръхдоза приспивателни и успокоителни. След това истината за мениджъра му излиза наяве и той е съден. Въпреки това надживява Елвис с две десетилетия, на ротативките.

Семейството

Рок легендата е много близък с майка си. Тя е била бременна с близнаци, но едното момче – Джеси Гарън, умира шест часа след раждането. Така Елвис остава единственото дете в семейството и поради това нещастие през следващите години той се радва на изключителната любов на майка си. Красиво и мило дете е, с малко момичешка хубост, което расте в семейство, свързващо едва двата края. Затова oбещава на родителите си никога да не бъдат бедни и го постига – специално за тях купува имението Graceland, където са погребани и тримата.

Музиката

За 12-ия си рожден ден получава за подарък китара за 13 долара. Учи се от радиото и започва да свири без да познава нотите. Тогава така правят повечето музиканти, които той слуша. По радиото се пуска предимно кънтри музика. През 40-те години американското общество все още е разделено по расов признак и музиката за чернокожи и бели е различна. Елвис се увлича по всички стилове – блус, ритъм енд блус, рагтайм – съчетава ги по уникален начин. По-късно е заплашен със затвор, защото чрез музиката си „принизява белите до чернокожите“.

Момичетата буквално изпадат в истерия по време на неговите изпълнения заради характерното му секси завъртане на таза, което му носи прозвището „Elvis the Pelvis“ (pelvis означава таз). На тв камерите е забранено да го снимат под кръста заради това движение.

През 1956 г. Елвис прави и първата си роля в киното във филма „Love Me Tender“. Снима се в още 32 филма. Критиката порицава остро тези роли, но филмите на практика се оказват печеливши с обща печалба от 150 милиона долара. През 1958 г. Елвис е призован в армията и изпратен в Германия. Така успява по-лесно да преживее смъртта на майка си.

Любовта

Там среща и се влюбва в 14-годишната Присила Анн Вагнер, по-късно позната като Присила Пресли. Имат една дъщеря – Лиса Мари. За филма Присила казва, че е брилянтен и изцяло следва биографията на певеца. За Елвис споделя: „Моят живот бе неговият живот. Той трябваше да бъде щастлив. Моите проблеми бяха на второ място. А аз исках да раста, да се развивам, да правя нещо с живота си“.

Развеждат се след 6 години брак, умората да живее само заради него и обществените очаквания надделява. Признава, че никога не се е появявала пред съпруга си без грим и прическа и никога не се е преобличала пред него: „Той искаше да вижда само крайния резултат“.

Шоубизнес forever

За американската компания RCA смъртта на Елвис е един вид облекчение, тъй като проблемите с него се решават, а интересът е огромен. Веднага започва издаване на нови и стари албуми, които съдържат както издавани, така и останали в каталозите неиздавани песни, различни версии или пък недовършени записи. Не е случайно, че след смъртта на Елвис досега са издадени три пъти повече албуми, отколкото приживе.

Елвис Пресли има продадени над 1 300 000 000 албума по целия свят, повече от всеки друг изпълнител или група, включително The Beatles. Номиниран е за 14 награди „Грами“, печели 3 от тях, а освен това получава и „Грами“ за цялостен принос.

Прочетете още:

„Graceland“ – невероятното имение на Елвис Пресли

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

спалня

10 неща, които не трябва да държите в спалнята си

Барби и Кен

Барби – модното вдъхновение на 2022г.