in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха СладкоСладко

Хуго Бос – когато модата и нацизмът се преплитат

Хуго Фердинанд Бос е немски моден дизайнер и бизнесмен. Той е основател на модната къща Hugo Boss и активен член на нацистката партия. Той остава верен на нацистката идеология през целия период на съществуване на партията.

Хуго е роден на 8 юли 1885 година в Мецинген. Той е най-малкото от пет деца. Първоначално Бос е чирак на търговец, след което отслужва военната си служба от 1903 до 1905 г., а след това работи в тъкачна фабрика в Констанц. Хуго поема магазина за бельо на родителите си през 1908. През същата година се жени за Анна Катарина Фрейзингер. Двамата имат дъщеричка, но само няколко години след това е мобилизиран в армията и служи през Първата световна война.

През 1923 година той създава своя собствена компания за облекло в Мецинген, а на следващата година отваря фабрика с двама партньори. Първоначално прозивеждат само якета и ризи. Впоследствие започват да произвеждат и други облекла, като спортни дрехи, дъждобрани, дори работни дрехи за пощенските служби и националната железница, но поради тежки икономически загуби, Бос бил принуден да фалира.

Хуго обаче не се отказва. През 1931 г. той се присъединява към Националсоциалистическата германска работническа партия, две години преди Хитлер да поеме властта. С нарастването на партията бизнесът на Бос процъфтява, след като той е назначен за официален дизайнер и дистрибутор на униформи.

След Втората световна война Хуго първоначално е обявен за „активист, поддръжник и бенефициент“ на националсоциализма и е глобен сериозно, както и лишен от правото си на глас. Също така нямал право вече да управлява бизнеса си. Има предположения, че Хуго не подкрепял идеологията на нацистката партия, а се присъединил към нея, само за да спаси бизнеса си.

Това първоначално решение е обжалвано и Хуго бил определен като „последовател“, което е категория с по-леко наказание. Въпреки това, Бос вече не можел да управлява модната къща и собствеността и управлението попадат в ръцете на неговия зет – Юджин Холи.

Хуго Бос умира на 63-годишна възраст от абсцес на зъба. След като си отишъл, бизнесът му продължава да процъфтява, ръководен от хора, които споделят неговите възгледи. Компанията спира производството на униформи и започва да се занимава предимно с мъжки костюми.

Постепенно започва да се разширява, като през 1988 година Hugo Boss предлага аромати, през 1997-2000 започва да предлага и дамски дрехи, а през 2006 година асортиментът на марката е допълнен и с детски дрехи.

Днес Hugo Boss е една от водещите модни компании и има над 1000 магазина по целия свят.

Loading

  • Харесвате ли бранда Hugo Boss?

    Снимка: Instagram
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Любимата вечеря на принц Джордж

Тест за интелигентност