in

Очаквано: „Опенхаймер“ и „Клети създания“ триумфираха на наградите БАФТА

„Опенхаймер“ и „Клети създания“ триумфираха на британските награди БАФТА. Те бяха раздадени на 77-ото издание на пищна церемония в неделя вечерта (18 февруари) в Лондон. С номинации в 13 категории водеше биографичната драма на Кристофър Нолан. Лентата грабна 7 отличия на Британската академия за кино и телевизия, сред тях и за най-добър филм. Кристофър Нолан победи в категорията за най-добър режисьор, Килиън Мърфи грабна статуетката за най-добър актьор във водеща роля. Робърт Дауни-джуниър бе отличен за най-добър поддържащ актьор, за който това е втора БАФТА след „Чаплин“ през 1992 г. Самият режисьор говори от сцената за еволюцията на ядрената заплаха в десетилетията между филмовия разказ и днес. Филмът спечели и в категориите за монтаж, кинематография и оригинална музика. С тези награди „Опенхаймер“ продължава да става все по-категоричен претендент за „Оскар“.

Викторианската фантазия „Клети създания“ беше с 11 номинации и успя да грабне 5 статуетки. След като получи „Златен глобус“ за най-добра водеща актриса в мюзикъл или комедия, Ема Стоун бе отличена и с награда БАФТА за водещата си роля във филма на Йоргос Лантимос. Тя победи в конкуренция с Марго Роби, Кери Мълиган, Сандра Хюлер, Фантазия Барино и Вивиан Опара. Филмът триумфира и в категориите за визуални ефекти, дизайн на продукцията, грим и прически, както и дизайн на костюмите.

Френската драма „Анатомия на едно падане“ продължава своя възход и също спечели БАФТА. Филмът на Жюстин Трие победи в категорията за оригинален сценарий. Наградата за адаптиран сценарий отиде при Корд Джеферсън за „Американска литература“. „Барби“, „Маестро“ и „Убийците на цветната луна“ – филмите, които също имаха доста номинации, не спечелиха нито една награда. Отличието за най-добър дебют на британски сценарист, режисьор или продуцент отиде при екипа на филма Earth Mama. За изгряваща звезда бе обявена Миа Маккена-Брус заради участието с в „Как да правим секс“, а украинският „20 дни в Мариупол“ бе отличен в документалната категория на наградите, като очакванията са, че филмът за войната най-вероятно ще спечели и „Оскар“.

„Зоната на интерес“ на Джонатан Глейзър беше отличен с три статуетки. Продукцията бе обявена за най-добър британски филм и за най-добър филм, който не е на английски език. „Зоната на интерес“ спечели и в категорията за звук.

За най-добра актриса в поддържаща роля бе обявена Да’Вин Джой Рандолф за ролята си в „Останалите“. Наградата за кастинг също отиде при екипа на „Останалите“.

„Момчето и чаплата“ очаквано бе обявен за най-добра анимация.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Палачинки Тирамису

Как от дете с наднормено дете тя се превръща във възрастен с осъзнато отношение към храната: Историята на Анна