in

„Опенхаймер“ – фаворит на наградите „Златен глобус“

Снимка: Pixabay

„Опенхаймер“ триумфира на 81-ата церемония за наградите „Златен глобус“ с пет статуетки. Историческият епос на Кристофър Нолан за бащата на атомната бомба доминира на церемонията и бе отличен за най-добър филм драма, като получи и още четири отличия на бляскава церемония, с която Холивуд започна сезона на годишните награди и загърби на миналогодишните стачки. Килиън Мърфи, който влиза в главната роля, спечели „Златен глобус“ за най-добър актьор. „Бях в ръцете на режисьор визионер, на майстор“, заяви той. Самият Нолан бе удостоен с приза за най-добър режисьор. Робърт Дауни младши, който играе професионалния съперник на главния герой в едноименния филм, спечели наградата за най-добър актьор в поддържаща роля. А петата награда на филма е за завладяващата музика на Лудвиг Йорансон.

„Не смятам, че е било безсмислено да се направи тричасов разказ за едно от най-мрачните събития в нашата история“, каза продуцентът и съпруга на режисьора Ема Томас, приемайки последния приз за вечерта. Водещ на шоуто беше комикът Джо Кой. „Моето новогодишно решение за 2024 г. е да завърша „Опенхаймер“ през 2025 г. Сериозно! Почти успях. Обожавам „Опенхаймер“, особено първия сезон“, пошегува се той с тричасовата продължителност на филма.

„Опенхаймер“ имаше осем номинации, докато неговият конкурент в кината от юли миналата година „Барби“ водеше с девет, три от които в категорията за оригинална песен. Песента донесе и утеха за блокбастъра на Грета Гъруиг: спечели Били Айлиш с What Was I Made For?.

Ема Стоун получи наградата за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл за главната си роля в готиката „Клети създания“. Тя каза, че героинята й във филма Бела „приема доброто и лошото в еднаква степен“.

Давайн Джой Рандолф спечели приза за поддържаща женска роля във филм за ролята си на скърбяща майка в „Останалите“.

Сериалът „Наследници“ получи няколко отличия за последния си сезон, посветен на битката за контрол над глобална медийна империя, сред които и приза за най-добър драматичен сериал. Киърън Кълкин грабна приза за най-добър актьор в телевизионна драма.

Филмът „Барби“ спечели „Златен глобус“ в категорията за операторско майсторство и постижения в разпространението, но „Клети създания“ грабна приза за най-добър филм – мюзикъл или комедия.

Френският филм „Анатомия на едно падане“ спечели „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм. Филмът спечели и наградата за най-добър сценарий.

Не остана без награда и друга суперпродукция – „Убийците на цветната луна“ на ветерана Мартин Скорсезе, разказваща за експлоатацията на индианското племе осейдж, забогатяло от избликнал в земите му петрол. Лили Гладстоун стана носителка на „Златен глобус“ за главна женска роля в драма. „Това е историческа победа. Тя не принадлежи само на мен“, заяви актрисата и отбеляза, че признанието й е крайъгълен момент за общността на коренното население, която често е пренебрегвана или маргинализирана от развлекателната индустрия.

Най-добра анимация на изминалата година е „Момчето и чаплата“ на 83-годишния японски майстор Хаяо Миядзаки.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Хемингуей и Гелхорн – разкъсани от любов и бомбардировки

Съдбата на половин милион жени, мъже и деца в концлагерна България