in

Нестандартното кино, което иначе подминаваме: гледни точки от периферията

Те са четири сестри, а все едно са от различни майки. Религиозната Амал е образец за консервативните араби, старата мома Зейнаб гледа баща си и отдавна не мечтае за нищо, разхайтената Самах не спира да следи мъжа си, а най-малката – Хитам, си има приятел в Дубай, за когото не смята да се омъжва. Животът предвидливо ги е разделил, но днес съдбата ги събира под един покрив. Сюжетът е от филма „Дъщерите на Абдулрахман“, който може да се гледа в бутиковите софийски кина, които приютяват нестандартното кино, на започващия в петък МЕНАР фест.

„Рокерката от пустинята“ е за първата жена, която изпълнява гнауа, girl power в един изцяло мъжки свят. Хасна Ел Бешария прави истинска революция в музиката на Магреба, а филмът представя трудния й живот, докато стигне до сцената.
„Инстинкт“ е изключително въздействащ трилър от Бангладеш, заснет в гетата на Дака. В черно-бели тонове, какъвто е и животът на обитателите. Мизерия, дрога, цинизми и една забранена любовна история с мъж без минало.
„Опасно бреме“ е за отчаяните от живота, които са готови на всичко, за да се сдобият с парите, които толкова им трябват, включително и да продадат телата си на наркотрафиканти.
„С мирис на пелин“ е за красиво селце в Киргизстан, където настава смут след като жена се завръща в бащината къща с трите си деца с намерението да се разведе с мъжа си. От кметството не могат да приемат, че разведена жена ще позори селото им.
„Ново начало“ е за новия живот на вечната домакиня, която изведнъж се оказва освободена от съпружеските окови и настъпва ужасът от непознатото – какво да правиш, когато няма кой да ти нарежда.
„Сбогом, Шмит!“ е on the road комедия от Азербайджан, „Любов под носа“ е красива романтична история, която се развива в Иран преди 1979-та, „Двойно или нищо“ е заплетена покер авантюра от Мароко, „Недоволни“ е протестна драма срещу иранския режим, а „Места на душата“ е красиво пътуване от пясъчната пустиня в Катар до безкрайните ледове на Антарктика.
Може да гледате и звездите на мароканското кино Мохамед Надиф („Андалусия, моя любов“) и Фара Фаси („Малки удоволствия“) в изкусителната покер история „Двойно или нищо“. Заможният фармацевт Мехди се влюбва в красавицата Нура и скоро двамата се женят. Нура е атракцията на квартала, всички се обръщат след нея на улицата, но тя крие тайна: пристрастена е към покера. Започва да краде от аптеката, за да залага. Животът в семейството се преобръща, когато Нура се оказва затънала в дългове, а Мехди болен на легло.
За зрителите, които обичат истории с неочакван обрат и чудесна актьорска игра – турската комедийна драма „Моля, потвърдете!“ – днес е денят на сватбата й, тя е най-щастливата, защото е до мъжа, когото обича. А дали любовта им е споделена? Дали и той изпитва същото към нея? Той е единственият за нея, а дали и тя е единствената за него? Гостите вече са се събрали и чакат. Родителите тръпнат, всички са готови да кажат “Горчиво!”, а в предверието на залата, двамата младоженци се изправят пред истината и тежки думи клатят основите на доверието във връзка, в която бракът изглежда все по-абсурдна крачка.
Четири африкански предложения са обединени в African Biting Docs. Не са за всеки, но със сигурност ще има зрители, които ще останат много доволни. „Един ден в Етиопия“ от Етиопия, „Амука“ от Конго, „В Кабадио времето тече на бос крак“ от Сенегал и „Животът за мен“ от Гана. Документални филми от Африка с красиви кадри и трогателни истории.
„Любов x 3“ е с награда „Теди“ за най-добър филм от МФФ Берлинале и с награда на журито от LA Outfest! Трима младежи с ирански корени и неясно бъдеще излизат от нощния клуб на улицата в Германия. Мракът им дава свобода. С настъпването на деня трябва да мислят за толкова проблеми. Те са брат и сестра, а той е техният спасител. Тя го смята за приятел, а той си пада по брат й.
Той е екоактивист и целта му е да живее природосъобразно и да чисти боклука на околните. Тя е градска мацка и изобщо не й пука за неговите цели, гледа да се усамоти в кабината на местния тираджия и да се забавлява. Те са двете хлапета на родители, които никак не се разбират. Допринасят за семейния бюджет като продават див лук на магистралата и слушат „остроумните разговори“ на местните шофьори, от които им идват налудничави идеи. Една от тях: да минат нелегално границата и да потърсят в Китай виагра, която да помогне на баща им да върне майка им в семейното ложе. Нямат пари, нямат транспорт, но имат цел и нищо няма да ги спре да вземат мечтаната виагра! Това накратко е сюжетът на комедията „Див лук“, с която се открива МЕНАР фест.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Съдбата на половин милион жени, мъже и деца в концлагерна България

Розовочервеникавият Петра – древен и непознат, изсечен в скали