in

Светът на Мария Каракушева през музиката

Тя винаги търси смело пресечените точки на класическата музика със съвременното звучене. Не спира да изненадва с вълнуващи авторски композиции. И тази есен българската композиторка и пианистка Мария Каракушева не направи изключение. Талантливата българка представи видеоклип към Englightening, заснет сред естествения декор на екзотичния остров Мадагаскар. 

Дълбоко емоционална и силна като послание, това е композиция, в която е закодирано артистичното ДНК на Мария, която вярва, че музиката е вълшебен език. В авторските й композиции винаги се усеща триумфа на духа и една голяма част от тях са предизвикани от промени и преживявания в личния й живот. Така преди година, Мария и екипът й представиха композицията Nine, провокирана от преживяванията й като майка.

Мистиката и енергията на Мадагаскар са търсен елемент във видеоклипа, който Мария и екипът й заснемат за няколко дни. Впечатлена от професионализма им, тя се доверява и на местен моден дизайнер за избора на роклите, с които се появява героинята й.

„Приключението Мадагаскар. Така бих определила целият ми престой. Трябва да изживееш Мадагаскар за да го разбереш. Градове без светофари (дори в столицата), междуградски пътища без асфалт, логистично много труден за овладяване остров. Въпреки това снимките се проведоха в над 5 локации, главно природни, за да обхванем красотата на Мадагаскар. Екипът пътува над 30 часа по суша и вода, за да се преместим от столицата (Антананариво) и околностите към Носи-Бе. Две от роклите ми са създадени от известен мадагаскарски дизайнер, който се включи в екипа!“, коментира снимачния процес Каракушева.

В началото тя изпитва притеснения, защото залага на местен и непознат екип, макар да притежава добри препоръки и впечатляващи портфолио с проекти. „Страховете ми се стопиха почти веднага, още на първата ни среща. Сега, от дистанцията на времето, мога да кажа, че имам нови приятели и бих се върнала да снимам отново там!“, категорична е Мария.

В продукцията се включва и мис Мадагаскар – Валери Бингера, която пътува за различните локации на снимките с едногодишната си дъщеря и изумява всички в екипа с професионализма и отдадеността си. Шест локации, които спират дъха с красотата и екзотиката си, оживяват във видеото, което среща Мария и героинята на Валери в различни моменти и ситуации, които напомнят ту на реалност, ту на сън. Магичното преживяване, в което музиката е водеща, оставя отворен въпроса и за зрителите – това истина ли е или блян, и избраните места за снимки само подсилват този ефект.

Сюжетът на видеото се развива като в късометражен магичен филм, в който главната героиня (Валерѝ) заспива и се събужда всеки път в напълно нов и приказен пейзаж – тропическа гора, приказен водопад, авантюристична джунгла и всеки път общия елемент е музиката на Мария Каракушева, която я въвлича в един приказен свят, където всичко е възможно. Ролята на Мария е мистична, защото героинята й се появява само в сънищата на Валерѝ, а финалът остава отворен за различните интерпретации на публиката.

Мария Каракушева е съвременна класическа пианистка и композиторка, привлечена от идеята да интерпретира смело класическата музика. Така се ражда първият й проект – Classic in the house (2010 г.), който се радва на голям успех. Дебютният й солов албум Hearteclispe се появява през 2020 г. и отразява артистичната й мисия – „да пиша истории с послания към всички чрез композиции, които възпроизвеждат цялата палитра от емоции и чувства. Да създавам музика на бъдещето, която отразява съвременните нюанси“. Автор е на музиката за няколко документални и игрални филми. Дебютът й е със Speculators (Борсови играчи), който излезе на големия екран през 2022 г., съвместен проект с българския музикален продуцент Иван Шопов и им донесе първата номинация за най-добър композитор на българската филмова академия, Beaujolais, късометражен филм, появил се през 2021 г.,“Пеперуда кацна на рамото“, документален филм, 2018 г, и късемтражния филм „Абел“, 2023 г.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1.8k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Хакери на човешки души – готови ли сме за бъдещето?

Здраве сърце

Осъдените на живот в институции деца