in

Колко балона са необходими, за да полети човек

балони

Излитането в небето с куп балони в ръка е мечта за много деца. Но дали това е възможно наистина? Идеята тръгва от популярния филм “Up”, в който главният герой изнася къщата си със стотици балони. Както знаете, зад всичко това има наука.

Истината е, че един литър хелий може да повдигне един грам. Ако един балон има 5 литра хелий, той може да вдигне 5 грама. Също така под внимание трябва да се вземе и температурата и налягането, но нека да предположим, че няма странни обстоятелства, причиняващи колебания.

Колко балона ще ви трябват, за да се издигнете във въздуха?

Когато става въпрос за летене, има няколко възможности – да използвате хиляди малки балони или стотици големи. Стандартният балон е около 28 см. За да вдигнете половин килограм, ще ви трябват 37 балона и 423 литра хелий. Средното човешко тегло е около 63 кг. За него ще са необходими 5000 стандартни балони и 58 000 литра хелий. Ако балоните са големи, ще са ви необходими 145 балона и същото количество хелий. Те обаче едва ще ви повдигнат от земята.

Успешен опит за летене с балони

Има няколко души в света, които са летели успешно с балони. Най-забележителният е през 2011 г. на Том Морган. Той полита със 100 гигантски балона и успява да се издигне на около 2400 метра, като е летял в продължение на два часа. За това време той изминава около 24 км. С издигането на по-голяма височина температурата започва да се покачва и балоните да се пукат. За да се приземи безопасно на земята, Том е трябвало да отрязва балони.

Прочетете още:

Какво се случва ако човек влезе в черна дупка?

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Смъртоносна академия: Последното дипломиране“

За да завършиш училище, трябва само да оцелееш

факти

9 известни исторически факта, които всъщност не са се случили