in

Как да се обличате в студеното време

Снимка: woolnat.bg

Не е достатъчно просто да си купите един ски екип, да облечете под него каквото и да е и да се отправите в планината. Първо трябва да се уверите, че вашето зимно облекло е готово за предизвикателството, което носи студът. Независимо от зимния спорт, който обичате да практикувате, или пък друга активност, вижте някои полезни съвети как да се обличате в студеното време:

Дишането е ключът към комфорта

Способността на дрехата да „диша“ е най-важният елемент при подбора на правилните дрехи за зимни спортове и други активности на открито. Ако това, с което сте облечени, може да се справи с изпотяването, тогава не би трябвало да се чуваствате потни и да ви е студено, когато спрете за почивка.

Отделните слоеве на облеклото ви трябва да са подбрани така, че да могат да изкарат влагата навън, но в същото време да задържат въздух, който след това тялото ви загрява, за да ви стопли.

Кои са основните слоеве в зимното облекло

Ще започнем от първия или базовия слой. Това е дрехата, която обличаме първо. Разглеждайте базовия слой като ваша втора кожа.

Base layer или базовият слой – контрол над топлината и влагата

Основната задача на базовия слой е да отвежда влагата от тялото, когато се потим при активно физическо натоварване. Важно е да знаете, че влагата е причината тялото ви да се чувства студено при по-ниски температури.

Именно затова основният слой на зимното облекло трябва да бъде направен от дишащи материали. Вълната е естествен материал, който запазва топлината, като същевременно пропуска влагата.

А предимствата на мериното са много, много повече.

Не е добър варинт носенето на памучен клин или горнище, защото памука увеличава шанса от изпотяване.

Без значение колко ниска е температурата, носете лек базов слой. По-тънките слоеве отвеждат потта по-добре и изсъхват по-бързо.

Изберете базов слой дрехи от мерино за мъже и жени. 

Middle layer – Среден слой

Средният слой трябва да бъде направен от материи, които осигуряват безпроблемна изолация, но в същото време също да могат да отвеждат влагата. Точно както вълната е една от най-добрите опции за основен слой, средната част трябва да бъде направена от поларена тъкан.

Тук заложете на яке или пуловер с цип, който може да се отваря леко при по-топло време и да се затваря при по-студено.

Тъй като всички имаме различна предразположеност към изпотяване, добре е средният слой дреха да разполага с допълнителни решения против потене. Така, че избере якета или пуловери с ципове под мишниците, които могат да се отварят или затварят за по-добра вентилация.

Снимка: woolnat.bg

Оuter layer – Външен слой

Външният слой се състои от удобно, но не прекалено обемно ски яке и чифт ски панталони. Уверете се обаче, че вашето ски яке е направено от дишащи, ветроустойчиви и водоустойчиви материали.

И така, най-горното ни облекло трябва да е с издръжлив водоустойчив слой, под който трябва да има дишаща материя.

Със сигурност, за да се снабдите с трите базови слоя качествено облекло за зимни приключения, ще трябва да платите по-сериозна сума. Но е много по-разумно да инвестирате малко повече пари в началото, когато сглобявате комплекта си зимно облекло. Нещо важно – този тип дрехи са направени от изключително качествени материи, които ще ви служат дълго и няма да се налага да подновявате гардероба си всяка година.

Най-важното е да сте чувствате комфортно и да сте спокойни, че ще сте в безопасност при по-екстремни условия или рязка промяна във времето.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

джон ленън

Кой уби Джон Ленън: История на едно шокиращо убийство

отслабване

Как да приготвяте храната си, ако искате да отслабнете