in

ЛюбовЛюбов

Как да пестите, когато пазарувате?

Супермаркет

Покачването на цените на хранителните стоки, а и не само, е доста стряскащо. При всяко следващо посещение на супермаркета цените са все по-високи и не е ясно кога ще спре това безумно поскъпване на живота.

За съжаление няма как да спрем покачването на цените, но има някои трикове за спестяване на пари. Ако ги използвате при следващото си пазаруване на храна за седмицата, сметката ви ще бъде една идея по-малка:

1. Проверявайте какво имате в шкафа, хладилника и фризера

Килер

Преди да тръгнете на пазар, проверете с какви продукти разполагате и помислете какво можете да приготвите с тях. Добре е винаги да имате основи продукти, като бобови култури, брашно, захар, замразени зеленчуци, замразено месо и т.н. Разгледайте с какво разполагате и ако запасите ви са свършили, попълнете липсите. Наличието на основните продукти вкъщи ще ви спести пари, защото през седмицата ще се наложи да купувате само някои добавки, които ви липсват.

2. Винаги пазарувайте със списък

Списък пазаруване

Един от недостатъците на големите супермаркети е, че винаги си купуваме повече неща, отколкото са ни необходими. За да спестите пари и да не купувате излишни неща, винаги си правете списък за пазаруване и се придържайте към него.

3. Разглеждайте седмичните брошури

Отстъпка

Пазаруването на намалени стоки е един много добър начин да оставяте по-малко пари в магазина. Преглеждайте седмичните брошури, за да видите в кой супермаркет са намалени продуктите, които са ви нужни.

4. Купувайте цели плодове и зеленчуци

Плодове и зеленчуци

По магазините се предлагат заготовки, като нарязана зелена салата, зеленчуци за супа, нарязани на кубчета и други. Те са значително по-скъпи от целите плодове и зеленчуци. Да, нарязаните са по-удобни, но ще спестите пари, ако си купувате цели.

5. Не се водете от марката, когато пазарувате

Магазин

Въпреки че има популярни марки, които чуваме и виждаме постоянно, това не означава, че техните продукти са по-добри от останалите. Почти всеки хранителен супермаркет има своя марка, като продуктите са доста по-евтини и в никакъв случай не са с по-лошо качество, така че не се водете от марката, когато пазарувате.

6. Не пазарувайте гладни

Пазар

Когато човек е гладен, той е по-податлив на импулсивни покупки. Освен това, ако отидете в магазина гладни, ще искате да вземете всичко, просто защото в този момент изпитвате глад. Винаги ходете на пазар нахранени, за да можете да пазарувате разумно.

7. Не взимайте голяма количка

Количка

Когато пазарувате, никога не взимайте от най-големите колички. По-добре е да вземете малка количка или кошница. Когато пазарувате с голяма количка, подсъзнателно искате да я напълните. Затова по-добрият избор е малката количка, която изглежда пълна с много по-малко продукти.

8. Яжте плодове и зеленчуци, които са в сезон

Плодове и зеленчуци

Освен че това е възможно най-здравословният вариант, така ще ви излезе и много по-евтино. Сезонните плодове и зеленчуци са по-истински и по-евтини.

9. Пазарувайте възможно най-рядко

Неизбежно е да не купите поне 1-2 продукта, от които всъщност нямате нужда, когато отидете да пазарувате. За да намалите излишните разходи, опитайте да пазарувате не по-често от веднъж в седмицата. Правете един голям пазар през уикенда или в някой друг ден, а ако имате нужда от нещо през седмицата, посещавайте кварталния магазин.

10. Когато е възможно, пазарувайте на едро

Пазаруване

Винаги цената е по-ниска, когато купувате повече бройки от даден продукт. Опитайте да пазарувате на едро трайните продукти, като олио, брашно, боб, леща, консерви и т.н. Със сигурност ще спестите пари по този начин.

11. Носете си торбичка

Торбичка

Ако си изградите навика да носите торбичка за пазар със себе си, ще помогнете както на бюджета си, така и на природата. Въпреки че стотинките, които давате за това ви се струват незначителни, ако ги давате всеки път, ще се натрупа сериозна сума. Освен това найлоновите торбички вредят на планетата, така че използването на торба за многократна употреба е най-добрият вариант.

12. Плащайте с пари в брой или използвайте кредитна карта с кешбек

Плащане

Важно е да си определяте сума, която можете да си позволите да изхарчите. Ако действате по този начин, по-добре е да плащате с пари в брой и да носите в себе си толкова пари, колкото сте готови да похарчите.

Ако не искате да си поставяте подобни ограничения, можете да плащате с кредитна карта, за да имате кешбек.

Loading

  • Прилагате ли някой от тези трикове, когато пазарувате?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Киану Рийвс

Трудният живот на Киану Рийвс

Никол Кидман

7 филма с Никол Кидман, които си струва да гледате