in

Как да откриете идеалното за вас жилище

Мечтаете ли да си купите собствено жилище, обзаведено по ваш вкус на топ локация и на добра цена? Колкото и да ви се струва мисия невъзможна, ако търсите усилено, ще намерите вашето място. Понякога отнема много време, но важното е чакането да си заслужава.

Когато избираме ново жилище всички фактори имат значение – локация, цена, големина, състояние, изложение. Много е важно обаче да подредите приоритетите си по важност, за да насочите търсенето в правилната посока.

Големина на жилището

Един от най-важните въпроси, на който трябва да си отговорите, е какъв вид имот търсите – едностаен апартамент, двустаен, тристаен, многостаен, етаж от къща… Ако имате строго определен бюджет, който не може да надвишите, това ще ограничи търсенето ви, но то ще бъде по-целенасочено и няма да се лутате между различни по вид и големина имоти.

Стар или нов апартамент?

Другият въпрос, на който е хубаво да имате отговор, е какъв апартамент да изберете – нов или стар. При по-старите апартаменти квадратурата е по-голяма. Те са търсени по няколко прични – по-старите сгради идват с история, а ако са и в хубав квартал, стойността им не се обезценява с времето. Те обикновено имат високи врати и тавани, а повечето от тях имат и поне едно мокро помещение. Недостатъците са, че крият риск от различни проблеми, като например влага, течове, нужда от подмяна на покрив и др., често имат грозни външни фасади и не са толкова привлекателни на пръв поглед.

Новите жилища пък се отличават с модерен дизайн, по-добра енергийна ефективност и устойчиви характеристики. Те обаче крият риск от обезценяване във времето, особено ако са на висок етаж в големи многоетажни кооперации. Често апартаментите в затворени комплекси са собственост на инвеститори, които са ги взели, за да ги отдават под наем. Всички знаем амортизацията на подобен тип жилища и колко голяма е разликата в грижите към имот под наем и към собствено жилище. Отново изборът на стар или нов апартамент се свежда до вашите нужди. Тук основна роля играе целта на покупката и бюджетът, който планирате.

Покупка на зелено или готово жилище?

Покупката на имот на зелено отново има както много предимства, така и недостатъци. Възможността за избор на разпределение, изложение, етаж, по-ниската цена и разсрочено плащане мотивирт купувачите да се насочат към имоти, чието строителство все още не е започнало. Но този тип покупка крие и рискове. Най-големият е закъснение в срока за завършване на имота и получаване на разрешения за ползването му. Много е важно да проучите добре инвеститора и фирмата изпълнител на проекта. Ако инвеститорът има вече готови сгради, може да проверите дали са завършени в срок. Хубаво е да направите справка в Имотния регистър и на земята, върху която ще се строи. По-сигурният вариант е да изберете готово жилище, на което да направите ремонт и да обзаведете по ваш вкус.

Обзаведен или не?

Още един от предварителните въпроси, на които трябва да си отговорите, преди да започнете да търсите жилище, е дали искате то да бъде обзаведено. Когато харесате обзаведено жилище, опитайте се да разберете с колко е завишена цената на имота (може да сравните с цената на необзаведено жилище в същия район) и ако сумата не е голяма, покупката вероятно си заслужава. Обзаведените жилища имат редица предимства и са добро решение за хора, притиснати от времето и сезона. Този тип имоти спестяват много време за ремонти, нерви, усилия, средства и разправии с некоректни майстори. Важен е моментът дали вида на обзавеждането отговаря на вашите изисквания и ще ви допадне. Обърнете внимание на уредите и на тяхната възраст и състояние. Ако прецените, че са прекалено стари и част от тях трябва да се сменят, може да поискате уредите да се извадят от обзавеждането. Огледайте добре цялото обзавеждане преди изповядване на сделката и се разберете да получите ключа веднага след прехвърлянето при нотариуса. Така няма опасност някои елементи от обзавеждането да се приберат от продавача, особено ако не са описани в договора за покупка.

Локация

Не по-малко значение има и локацията. Местоположението е един от ключовите фактори при избора на жилище за повечето хора. Помислете колко време бихте отделили за пътуване до работа всеки ден и какъв вид транспорт има в квартала, в който искате да живеете.

Изложение

Ако държите на по-светъл и топъл апартамент, трябва да обърнете внимание и на изложението. В южните апартаменти обикновено има слънчева свевтлина и топлина почти през целия ден. Лятото обаче там е много топло. При северното изложение е обратното – по-хладно и не толкова светло през деня. Всичко зависи от спецификите в климата на населеното място, в което искате да си закупите жилище.

С брокер или без?

Не на последно място е важно да изберете коректна имотна агенция и брокер, с който да работите. С търсене само и единствено през обяви в интернет рискувате да загубите ценно време. Изборът е труден, предложенията са много, но за жалост не всички са реални. През последните месеци в сайтовете за имоти е пълно с фалшиви обяви, за които ви казват, че вече са продадени, но могат да ви предложат нещо друго, което в повечето случаи не отговаря на вашето търсене. Ако попаднете на имот директно от инвеститор или продавач, е голям късмет, но трябва да проверите внимателно за тежести върху имота и всички документи по сделката.

Трябва да сте наясно, че със сигурност ще трябва да направите компромис с нещо –  цената, местоположението, големината, изложението или вида на имота. Истината е, че идеално жилище няма – вие ще го правите такова с времето, така че то да отговаря на всичките ви нужди и вкусови предпочитания. Но първоначалният избор е сложен, особено когато сме ограничени в бюджета.

Loading

  • Кой според вас е по-добрият избор?

    • New home concept
      Покупка на зелено
      New home concept
    • new home
      Готово жилище
      new home

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мистерията Лагерфелд

Снимка: Личен архив

Манастирът „Св. Георги Победоносец“ – изцеление с растящ камък и лековита вода