in

Италианец отваря първото кино у нас

Снимка: Pixabay

Официално първото кино у нас, което е и второто в цяла Европа, е открито в София на 4 декември 1908 г. Това е познатият ни и досега „Модерен театър“, който се намира на булевард „Княгиня Мария Луиза“. Залата разполагала с места за около 400 зрители, а екранът е с размери 4:3 метра. Киното се създава по инициатива на Карло Вакаро, заможен италианец, който открива и първата „Търговска банка“ в България. Инвестицията му е за един милион лева, а проектът е възложен на архитект Димитър Начев. През 1930 г. в киното за първи път е прожектиран филм със звук.

Карло Вакаро е роден в Рим, син е на корабостроител от Генуа. Той се сражава и в сръбско-българската война. След първото кино, финансира и първия български филм – „Българан е галант“. Сградата на бул. „Княгиня Мария Луиза“ става и първото звукозаписно студио, издаващо плочите на Аспарух Лешников- Ари.

През 1947 г. киното вече се казва „Цанко Церковски“, а в края на 90-те години отново е „Модерен театър“. През 1978 г. е обявено за архитектурно-строителен художествен паметник на културата от местно значение. През 2001 г. става частна собственост, а от 2013 г. преустановява дейността си на кино. В момента сградата е в окаяно състояние. Преди време влезе в списъка от 40 сгради – паметници на културата, в центъра на София, които са в аварийно състояние и се рушат.

След първия киносалон в България, много бързо се стига и до построяването на още един – въпреки големия брой места, софиянци толкова много обичали да ходят на кино, че те не стигали. През 1910 г. на ул. „Цар Симеон“ отваря врати и кино „Одеон“, а надпреварата между двата първи киносалона ще донесе много новости за софийската публика. „Модерен театър“ и „Одеон“ водят ожесточена борба кой да предложи по-големи удобства на зрителите и за качеството на оркестрите, които съпровождат немите филми.

През 1926 г. в София вече има 22 киносалона.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Диета

100 рецепти за раздяла с вълчия глад

Милиардер с безпогрешен нюх за иновации: какъв е психологическият профил на Илон Мъск